Președintele Klaus Iohannis tocmai a dat lovitura. AEP a modificat articolul prin care Iohannis nu avea voie să-i cheme pe români la referendum și să voteze „da”.

Așadar, din OUG a dispărut articolul care-i interzicea președintelui să cheme românii la referendum și să voteze cu „da”, însă a rămas prevederea prin care cvorumul de prezență pentru validarea referendumului este majorat.

în acest fel procentul de 30% de prezență se va calcula raportat la numărul alegătorilor din registrul electoral. În registru elctoral sunt cu aproape 600.000 mai mulți alegători față de cel din liste.

Mai jos redăm forma actualizată a proiectului de OUG.

„Alineatele (2) şi (3) ale articolului 5 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
„(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în Registrul electoral la data votării.

(3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi în Registrul electoral la data votării.”
Potrivit ultimelor date ale AEP, Numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 28 februarie 2019 este de 18.937.258. Un număr de 18.266.936 de cetățeni au domiciliul sau reședința în țară, iar 670.322 au domiciliul în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS”.

„Pentru mine ca premier este foarte important să ne ocupăm de buna organizare a alegerilor europarlamentare și a referendumului. Ieri a fost ședința pregătitoare și vom vedea care este forma finală. Eu nu pot să impun, trebuie să discutpm cu secretearul general, cu cei care au avizat acest act normativ „, a declarat Viorica Dăncilă.