"Probabil, decizia va presupune sistarea livrării sau anumite restricţii care să vizeze această regiune", a afirmat Kobolev.

Premierul Arseni Iaţeniuk a propus vineri tăierea alimentării cu gaze naturale a regiunilor respective, ce nu sunt controlate de Kiev, precizând că intenţionează să discute această problemă cu preşedintele Petro Poroşenko.

Iaţeniuk a explicat că Kievul nu primeşte niciun fel de plăţi pentru gazul livrat în aceste regiuni şi a asigurat că Naftogaz dispune de toate capacităţile tehnice necesare pentru a implementa o astfel de măsură.

Ucraina şi Rusia au semnat joi un acord de compromis mediat de UE, prin care Kievul se angajează să achite concernului Gazprom o parte din datoria acumulată pentru livrările anterioare de gaze, compania rusă urmând în schimb să deblocheze furnizarea gazelor, pe care guvernul ucrainean le va plăti în avans pentru lunile noiembrie şi decembrie. Regiunile proruse Doneţk şi Lugansk s-au autoproclamat republici autonome, refuzând să recunoască noile autorităţi de la Kiev care au venit la putere în Ucraina după înlăturarea regimului Ianukovici în luna februarie.

AGERPRES