Compania kazaha din domeniul petrolier KazMunaiGaz, care este actionar majoritar al grupului Rompetrol, are planuri de extindere in regiunea sa. Potrivit lui Vladimir Miroshnikov, director executiv adjunct al companiei, compania este interesata de achizitionarea unei parti din Turgai Petroleum. Din aceasta firma, o cota de 50% este detinuta de binecunoscuta companie ruseasca Lukoil si 50% de PetroKazahstan, o companie controlata in proportie de 67% de chinezii de la China National Petroleum Corporation si restul 33% de… KazMunaiGaz.

Singurele detalii pe care Miroshnikov le-a dat au fost „suntem interesati de actiuni la Turgai si vom insista”. Dupa cum arata datele lupta se da pe jumatatea detinuta de PetroKazahstan, deoarece si Lukoil a anuntat ca ar dori sa-si majoreze partea. La ultima evaluare, Turgai Petroleum ar valora 1,7 miliarde dolari si a produs in 2007 un total de 3,5 milioane barili de petrol. Trebuie luat in calcul si faptul ca Turgai exploateaza campul de la Kumkol, in Kazahstan, unde sunt rezerve de 170 milioane barili. Evaluarea lui Valery Nesterov, analist la compania de investitii Troika Dialog consta in faptul ca fiecare baril din rezervele dovedite ar trebuie sa fie achizitionat pentr 10 dolari.

Nu trebuie uitat faptul ca legislatia kazaha prevede ca, atunci cand unul dintre actionarii unei companii din domeniul resurselor minerale doreste sa se retraga, statul kazah are drept de preemptiune in a-i cumpar partea.

Sursa: Kommersant