China este un important partener comercial pentru Kazahstan, valoarea schimburilor comerciale dintre cele două ţări ridicându-se în 2013 la 22,5 miliarde de dolari, adică aproape 10% din Produsul Intern Brut al Kazahstanului.

'Aceasta a fost, probabil, una dintre cele mai fructuoase vizitele mele. Suma de 14 miliarde de dolari este o dovadă a cât de profundă este cooperarea dintre ţările noastre' a declarat premierul chinez Li Keqiang cu ocazia primei sale vizite în Kazahstan.

Banca Naţională din Kazahsta şi Banca centrală a Chinei au semnat un acord privind derularea operaţiunilor financiare în tenge şi yuan. la rândul lor, companiile feroviare naţionale din cele două ţări au semnat un acord de cooperare pentru promovarea transportului de mărfuri între cele două ţări, cu obiectivul creării unui nou un nou drum al mătăsii, un coridor comercial care să lege China de Europa. De asemenea, companiile naţionale de petrol şi gaze de stat din ambele ţări, KazMunaiGas (proprietarul Rompetrol) şi CNPC, au fost un acord privind aprofundarea cooperării în exploatarea depozitelor de petrol Kumkol Sud şi Kalamkas din Kazahstan.

Asia Centrală este una din priorităţile politicii externe a Chinei, care devine treptat cea mai importantă sursă de energie primară, având în vedere instabilitatea din Orientul Mijlociu şi costul ridicat al hidrocarburilor ruseşti.

AGERPRES