Brevetul cu numărul 7917954 este al 27-lea obţinut de Kaspersky Lab în SUA şi acoperă o tehnologie care permite configurarea setărilor aplicaţiilor pentru a asigura un consum optim al resurselor de sistem. Această funcţionalitate are o foarte mare importanţă pentru programele de securitate informatică.

Utilizatorii instalează pe computer diferite programe şi aplicaţii, toate având propria lor listă de setări. În general, fiecare astfel de aplicaţie „vine” cu un set de cerinţe minime şi recomandări, însă faptul că aceasta operează în paralel cu alte categorii de programe reprezintă un detaliu care, de cele mai multe ori, este trecut cu vederea.
În plus, mulţi utilizatori uită că versiunea sistemului de operare folosit – versiune care poate fi influenţată chiar şi de instalarea unei actualizări de sistem – sau accesul la componentele hardware este diferit de la un computer la altul, influenţând performanţa aplicaţiilor instalate. De exemplu, o suită de securitate poate înregistra un consum ridicat de resurse, aşadar selectarea nivelului optim al setărilor pentru a reduce acest impediment reprezintă o problemă acută.

Pentru rezolvarea ei, este necesar un instrument capabil să evalueze consumul de resurse, atât pentru computer, cât şi pentru aplicaţii, luând în considerare setările variabile ale amândurora.
Pe baza informaţiilor oferite de acest instrument, poate fi generată o politică de management al setărilor unei aplicaţii, care va ajuta utilizatorul să valorifice cât mai mult şi mai eficient resursele disponibile ale computerului. Acest sistem are capacitatea de a genera politici caracteristice unei anumite situaţii, precum şi capacitatea de a crea o nouă politică, dependentă de configuraţia unui computer anume şi setările aplicaţiei.

Brevetul cu numărul 2415462, obţinut de Kaspersky Lab în Rusia, se referă la un sistem de pregătire (educaţie), ce are la bază evaluarea cunoştinţelor IT ale fiecărui utilizator. În prezent, cantitatea de cunoştinţe pe care le acumulează o persoană devine din ce în ce mai dificil de structurat şi interpretat, generând probleme în diferite segmente ale domeniului IT, nu doar în securitatea informatică. Aşadar, clivajul dintre experţi şi cei care învaţă noţiunile de bază din acest domeniu devine din ce în ce mai adânc.

Sistemul de învăţare brevetat de Kaspersky Lab presupune generarea interactivă de răspunsuri la întrebări, folosind informaţie uşor de înţeles dintr-o bază complexă de cunoştinţe şi date. Utilizatorii pot specifica nivelul lor de pregătire, sau acesta poate fi dedus de sistem, oferindu-le explicaţii în termeni simplu de înţeles.
Această abordare este inovatoare deoarece sistemul poate genera automat o informaţie de la un nivel superior, dacă datele cerute nu sunt disponibile pentru nivelul cerut. Ca modalitate de interacţiune fizică, sistemul este implementat folosind o tabletă PC cu touch-screen şi comandă vocală, care se poate conecta wireless la un server ce găzduieşte procesul de generare a răspunsurilor şi baza de date cu informaţii.

La momentul actual, peste o sută de aplicaţii înregistrate de Kaspersky Lab sunt procesate de autorităţi de evaluare din SUA, Rusia, China şi Europa. Toate aceste brevete în aşteptare acoperă tehnologii inovatoare pentru industria securităţii informatice.