Fondatorul Ikea, miliardarul Ingvar Kamprad, a murit duminică, 28 ianuarie 2018, la 91 de ani, lăsând în urmă o avere de 59 miliarde de dolari, care îl poziționa pe locul 8 în clasamentul celor mai bogați oameni de pe planetă.

În ultimele sale 28 de zile de viață, scurse de la începutul anului și până acum, Kamprad și-a sporit averea cu aproximativ 6 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

Compania dezvoltată de Kamprad, Ikea, numără la ora actuală 340 de magazine în toată lumea și atrage peste 780 milioane de vizitatori anual. Veniturile retailerului de mobile, pentru exercițiul financiar încheiat la 31 august 2016, se cifrează la 35,1 milioane de euro (39 milioane de dolari).

Anul trecut Comisia Europeană a deschis o anchetă cu privire la modul în care Ikea își achita taxele.

În pofida averii uriașe, omul de afaceri suedez ducea un trai simplu. Locuia într-o casă obşinuită, mâncarea lui preferată erau chifteluţele produse şi vândute de Ikea şi zbura cu avionul numai la clasa economic, scria Express.co.uk.

Ingvar Kamprad nu pune mare accent pe partea materială a vieţii. Mergea la cumpărături la piaţa aflată în apropierea casei sale.

Odată, fiind invitat la un eveniment dedicat oamenilor de afaceri din Suedia, Kamprad era să fie dat afară de la ceremonie, pentru că sosise cu autobuzul la eveniment. Când mergea la restaurant, lua acasă pliculeţele de sare şi piper pe care le găsea la masă. Conducea un Volvo vechi, la care a renunțat în ultimii ani, pe motiv că era prea periculos.

A fondat Ikea la 17 ani

Kamprad a fondat Ikea în 1943 pe când avea doar 17 ani, dar a cunoscut succesul abia în 1956, când compania a iniţiat vânzarea de mobila neasamblată. 

Ideea i-a venit lui Kamprad pe când privea la un angajat în timp ce demonta picioarele unei mese pentru a încăpea în maşina unui client şi şi-a dat seama că economisirea spaţiului înseamnă economisirea banilor. 

În prezent, Ikea se apropie de venituri anuale de 50 de miliarde de euro. 

”Unul dintre cei mai mari antreprenori ai secolului al XX-lea, Ingvar Kamprad a încetat din viaţă împăcat, la domiciliul său din Smaland, Suedia, în ziua de 27 ianuarie”, a precizat compania. 

Născut la 30 martie 1926, în sudul Suediei, Kamprad a început prin a vinde chibrituri vecinilor pe când avea cinci ani. În scurt timp şi-a diversificat gama de produse cu seminţe, decoraţii de Crăciun, creioane şi pixuri. 

”Ingvar Kamprad a fost un mare antreprenor în spiritul zonei de sud a Suediei – muncitor şi încăpăţânat, cordial şi cu o sclipire jucăuşă în ochi”, se mai spune în comunicatul companiei. 

”A muncit până în ultima perioadă a vieţii, fidel propriului motto care spune că sunt încă multe lucruri de făcut”.