Premierul român a declarat că a avut o discuție cu liderul european despre amânarea numirii miniștrilor Dezvoltării și al Transporturilor de către președintele Iohannis.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, miercuri, la “Sinteza zilei”, că preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, știa că președintele Klaus Iohannis întârzie numirile de miniștri pentru cele două portofolii deosebit de importante pentru Românie, cel al Dezvoltării și cel al Transporturilor.

“În plenul Colegiului Comisarilor nu s-a discutat acest lucru, dar acest aspect l-am discutat cu președintele CE, Jean-Claude Juncker – știa despre această situație. Mi-a spus că această situație nu poate să continue.

I-am spus că așteptăm o decizie a președintelui României, că mi s-a spus că această decizie va veni după 1 Decembrie. Suntem în data de 5 decembrie, deci până acum cred că trebuia să avem ori o explicație a faptului că sunt nominalizate persoanele.

Așteptăm o explicație și pentru faptul că prima propunere a fost respinsă”, a spus Viorica Dăncilă, într-un interviu acordat pentru Antena3.

Atitudinea arătată ieri de către Juncker față de premierul român este o premieră. Dacă până acum eram obișnuiți ca fiecare vizită la Bruxelles a Vioricăi Dăncilă să fie urmată de critici și sfaturi primite de la oficialii europeni, de data aceasta se pare că șeful Comisiei Europene a transmis mai degrabă un mesaj de susținere a Executivului român în războiul rece al acestuia cu președintele țării.

De asemenea, Juncker a susținut că România este pregătită să preia președenția Consiliului Europei de la 1 ianuarie 2019, un alt mesaj în care este în contradicție cu președintele Iohannis. Acesta declarase în urmă cu o lună că nu suntem pregătiți ca țară să preluăm o misiune atât de importantă.

Tot Juncker a declarat ieri că susține primirea României în Spațiul Schengen, un alt mesaj care vine în contradicție cu mesajele Opoziției de la București.