'Pe 25 mai, românii, alături de cetăţenii întregii Uniuni, îşi vor alege deputaţii care să îi reprezinte în Parlamentul European. Îşi vor alege, de asemenea, candidatul pentru preşedinţia Comisiei Europene. În ceea ce ne priveşte pe noi, în PPE, avem şansa de a-l avea candidat pe Jean-Claude Juncker. Un mare european, cu o experienţă încununată de multe succese. Aici însă nu este vorba despre un singur om. În joc este viitorul Europei. Va trebui să facem o alegere. Să alegem ce fel de Europă ne dorim. Există, pe de o parte, o Europă a extremelor şi a demagogiei, o Europă a închiderii în sine şi o Europă a eşecului. Există o Europă a socialiştilor, cea care a condus numeroase state europene într-o fundătură prin explozia cheltuielilor publice, datorii dezastruoase şi tot mai multe impozite. Dar există şi Europa pentru care luptăm noi, cei din PPE. O Europa care străluceşte. O Europă a valorilor, a locurilor de muncă, a unei economii dinamice, a unei creşteri solide şi durabile', a afirmat Joseph Daul în discursul ţinut la evenimentul lansării candidaţilor.

El a adăugat că există voci care susţin stoparea creşterii şi influenţei grupului PPE în Parlamentul European deoarece 'aceştia ar agrava criza'.

'Dar mă întreb, oare, PPE a agravat criza în România, în Grecia, în Irlanda, în Spania, în Portugalia? Nu cumva socialiştii sunt, de fapt, cei vinovaţi? PSD este de doi ani de zile la guvernare în România. Şi, de doi ani, impozitele cresc, şomajul este şi el în creştere. Timpul trece şi România încă nu este membră a spaţiului Schengen… Şi, din contră, trebuie ştiut acest lucru că de când PPE este la guvernare în anumite ţări criza a fost depăşită. În Grecia, pentru prima dată după 10 ani, guvernul condus de Antonio Samaras are un buget echilibrat. În Portugalia, pentru prima dată după mult timp, şomajul a scăzut. În Spania, investitorii străini încep să revină, creşterea economică a fost relansată, şomajul scade. În Irlanda numărul şomerilor a scăzut sub pragul de 400.000. Iată diferenţa', a susţinut Joseph Daul.

Preşedintele PPE a spus că este preocupat deopotrivă şi de starea statului de drept în România.

'Situaţia economică din România mă preocupă. Însă nu doar economia mă preocupă. De doi ani asistăm la o degradare a statului de drept în beneficiul unei minorităţi care încearcă să fie mai presus de lege. PDL a muncit pentru ca România să se alăture Uniunii Europene. În nici doi ani de zile, socialiştii români au lucrat în direcţia opusă. Europa nu poate tolera o astfel de situaţie. Europa există pentru a-şi proteja cetăţenii, pentru a le garanta libertăţile fundamentale', a afirmat Joseph Daul.
El a subliniat rolul special al României în Europa ca 'prim bastion al democraţiei în Est, la frontiera cu Ucraina'. 'Misiunea României este aşadar cu atât mai importantă', a adăugat liderul PPE. Joseph Daul a salutat prezenţa la reuniune a preşedintelui Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, şi a asigurat că popularii europeni sunt alături de parcursul european al Republicii Moldova.

'România şi Moldova sunt despărţite de un curs de apă, dar sunt legate într-un destin comun, acela de a fi membre cu drepturi depline în UE. Sunt legate într-un destin marcat de contribuţia importantă a Uniunii în menţinerea păcii. Criza din Ucraina ne reaminteşte şi ea acest lucru. Republica Moldova trece prin momente dificile. Le urmărim cu mare atenţie şi vă suntem aproape', a afirmat preşedintele PPE.

El a făcut un apel şi la celelalte formaţiuni politice cu valori de centru-dreapta să conştientizeze că adversarii politici sunt socialiştii.

'Nu trebuie să ne confundăm adversarii. Adversarii noştri sunt socialiştii şi populiştii. Trebuie să dăm dovada de coerenţă şi să nu uităm sub nicio formă că noi suntem mai puternici. În acest fel vom reuşi să coagulăm toate forţele în jurul proiectului nostru. În acest fel vom reuşi să facem cunoscute propriile noastre valori. În acest fel, PPE va rămâne forţa care va face Europa să meargă înainte, la fel ca până acum', a susţinut Joseph Daul.

Sursa: Agerpres