"Avem nevoie să evoluăm către o federaţie de state-naţiune. De acest lucru avem nevoie, acesta este orizontul nostru politic", a afirmat Jose Manuel Barroso la Strasbourg.

În opinia oficialului european, criza financiară din Uniunea Europeană "alimentează populismul şi extremismul" din Europa. Jose Manuel Barroso a subliniat totodată faptul că ţările din Uniunea Europeană trebuie să realizeze faptul că se află împreună în această criză şi trebuie să depună eforturi împreună pentru a ieşi din ea.

"Europa are nevoie de o nouă direcţie", a mai spus Barroso, adăugând că "ideile vechi nu vor mai funcţiona şi o uniune politică mai strânsă este necesară pentru a salva moneda euro".

Potrivit şefului executivului european, Comisia va urmări în continuare să implementeze taxa pe tranzacţiile financiare, astfel încât contribuabilii să poată beneficia de industria serviciilor financiare, în loc ca doar sectorul financiar să beneficieze de pe urma contribuabililor. Jose Manuel Barroso a afirmat totodată că Uniunea Europeană ar trebui să aibă capacitatea de a interveni militar în conflicte atunci când va fi nevoie.