Trebuie precizat de la bun început că dacă toţi posesorii de carduri de credit s-ar folosi la maximum de facilităţile acestora, băncile ar avea pierderi la fel de consistente precum avantajele oferite. În realitate, mai puţin de 20% dintre clienţi folosesc cardul de credit în mod adecvat, restul ajungând să plătească dobânzi împovărătoare din neştiinţă. Adică, patru clienţi plătesc cu vârf şi îndesat prin utilizarea defectuoasă a cardului şi compensează cu mult avantajele folosite doar de unul din cinci clienţi.
Cea mai frecventă greşeală a posesorilor de carduri este utilizarea acestora pentru retrageri de numerar, pentru care nu funcţionează nicio perioadă de graţie, dobânda curgând imediat din momentul retragerii. O altă greşeală o constituie neînţelegerea întocmai a mecanismului perioadei de graţie. Aceasta curge din prima zi a lunii în care se efectuează cumpărăturile cu cardul. Astfel, dacă am plătit cu cardul o achiziţie în prima zi a unei luni, doar atunci beneficiem la maximum de perioada de graţie. Dacă, de exemplu, cumpărăm pe 20 ale lunii, beneficiem de graţie (nu plătim dobândă la suma utilizată) o perioadă mai scurtă cu 20 de zile (pentru o perioadă maximă de 60 de zile, mai avem graţie doar 40 zile).
Pe scurt, principalele avantaje ale cardurilor de credit pot fi accesate doar prin intermediul plăţilor la comerciaţi. Pentru unele din acestea, băncile oferă de ceva timp sisteme de rate fără dobândă (vezi articolul din numărul anterior). Combinând cât mai bine avantajele oferite, Capital vă prezintă trei scheme de utilizare inteligentă a cardurilor de credit.
Pentru a vedea mai în detaliu infografia de mai jos, click aici