„Cred că (americanii) asistă la o iresponsabilitate incredibilă, mesaje incredibil de dăunătoare trimise restului lumii despre modul în care funcționează democrația”, a adăugat el. „Nu ştiu ce îl motivează, dar cred că este total iresponsabil”, a spus el la un briefing de presă din Wilmington, în Delaware.

„Este greu de înţeles cum gândeşte acest om”, a insitat el. „Sunt convins că știe că a pierdut și că voi fi învestit pe 20 ianuarie”, a continuat Joe Biden. „Ceea ce face este pur și simplu revoltător”.

Joe Biden nu va impune izolarea națională

Președintele ales a afirmat, de asemenea, că nu va impune „izolare națională”, în ciuda reapariției pandemiei Covid-19 în Statele Unite în ultimele săptămâni. „Nicio împrejurare nu ar putea justifica în ochii mei o închidere națională totală. Cred că ar fi contraproductivă”, a declarat democratul, care urmează să intre în Casa Albă pe 20 ianuarie.

Joe Biden a mai indicat că și-a făcut alegerea pentru poziția foarte căutată de secretar al Trezoreriei și că o va anunța în curând, notează ziarul belgian La Libre.

„În curând veți cunoaște alegerea mea pentru Trezorerie, am luat o decizie”, a spus el. „Este vorba despre cineva care cred că va fi acceptat de toate elementele Partidului Democrat, progresiști ​​și moderați”, a spus el, adăugând că ar putea face un anunț înainte sau imediat după Ziua Recunoștinței, joi, 26 noiembrie.

Lael Brainard, în vârstă de 58 de ani, singura voce democrată din comitetul de politică monetară al puternicii Bănci Centrale Americane (Fed), este favorita, au declarat pentru AFP surse financiare apropiate de Biden.

Prima femeie secretar al Trezoreriei

Ea ar fi prima femeie secretar al Trezoreriei în mai mult de două secole. Această tehnocrată, absolventă a prestigioasei Universități Harvard, este familiarizată cu Trezoreria, echivalentul francez al Ministerului Economiei și Finanțelor, unde era responsabilă cu afacerile internaționale sub administrația Obama înainte de a fi numită la Fed.

Ea a fost preocupată în special de dosarul privind presupusa manipulare a monedei chineze, yuanul, de către Beijing. De asemenea, s-a distins în timpul crizei datoriilor din zona euro din 2011, îndemnând, în culise, Uniunea Europeană să adopte un plan de ajutor ambițios pentru a ajuta țările supra-îndatorate, potrivit presei americane.

Totuşi, Lael Brainard s-ar putea confrunta cu opoziția aripii progresiste a Partidului Democrat, care consideră că nu a fost suficient de dură cu China. Însă poziționarea sa centristă ar putea facilita confirmarea sa în Senat, mai ales dacă acesta va rămâne sub controlul republicanilor.

Scoaterea economiei SUA din recesiune

Janet Yellen, fost președinte al Fed, Roger Ferguson, șeful fondului de pensii TIAA, Mellody Hobson, care este co-liderul fondului Ariel Investments, și Sarah Bloom Raskin, fost asistent al Trezoreriei în epoca Obama, completează lista principalilor candidați, potrivit surselor, care au vorbit sub acoperirea anonimatului.

Viitorul secretar al Trezoreriei va avea sarcina grea de a ajuta la scoaterea economiei Statelor Unite din recesiunea în care aceasta a plonjat din cauza pandemiei coronavirusului.