'Este absolut crucial pentru Ucraina să elimine cancerul corupţiei. Ucraina se află într-un punct de cotitură – ceea ce se întâmplă anul următor este de natură să determine soarta ţării pentru generaţiile care vor urma', a afirmat Biden în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Petro Poroşenko la sfârşitul discuţiilor bilaterale. 

'Acest lucru presupune decizii dificile', însă 'atât timp cât veţi continua să faceţi progrese în lupta împotriva corupţiei şi să construiţi viitorul întregii Ucraine, Statele Unite ale Americii vă vor sprijini', a spus el. 

Statele occidentale care susţin Ucraina au cerut în mod repetat autorităţilor de la Kiev să-şi respecte promisiunile de reformă făcute în cadrul unui program de salvare internaţional în valoare de 40 de miliarde de dolari care vizează să sprijine economia ţării sfâşiate de război, care s-a aflat aproape de faliment după ani de corupţie şi proastă gestionare economică. 

Lupta împotriva corupţiei este un subiect-cheie al vizitei lui Joe Biden în Ucraina. După aproape doi ani de la schimbarea regimului în Ucraina şi în pofida promisiunilor noilor săi conducători, acest flagel continuă să cangreneze ţara, sub perfuzia financiară a Occidentului, iar unii merg până acolo încât îi acuză pe Poroşenko şi pe Iaţeniuk că acoperă corupţia apropiaţilor lor. 

Criticile cele mai virulente îl vizează pe procurorul general Viktor Şokin, considerat omul preşedintelui. 

Potrivit responsabilului american, Kievul trebuie să 'reformeze parchetul general cu scopul de a favoriza eforturile anticorupţie în loc să le împiedice'.

 AGERPRES