‘Iniţial, am crezut că o creştere a economiei va veni din exporturi pentru că, până acum, acestea au fost motoarele de creştere. Este clar că nu mai putem conta pe ele. Creşterea ar trebui să provină din economia internă, adică din investiţii şi din consum. România trebuie să atragă investitori şi să utilizeze fondurile europene. Atragerea fondurilor europene este esenţială. România a atras mai puţin de 10% din toţi banii. Acum este timpul să îi atragă. Înseamnă investiţii adiţionate de două miliarde euro. Aceasta ar fi prioritatea mea’, a afirmat Franks.

De asemenea, oficialul FMI a adăugat că cetăţenii vor consuma mai mult dacă vor vedea că economia evoluează pozitiv.

‘Consumul va creşte dacă cetăţenii vor avea sentimentul de siguranţă. Vor cumpăra mai mult dacă vor vedea că lucrurile evoluează, că economia creşte’, a spus Jeffrey Franks.

Jeffrey Franks a amintit că previziunile de creştere economică pentru anul 2012 au fost revizuite de la 3,5% la 2%, apreciind că se vor menţine riscurile în cazul unei agravări a situaţiei economice din Europa.

‘Am revăzut previziunile de creştere pentru anul viitor de la 3,5% la un număr mai mic, în jur 2%. Însă este tot o previziune pozitivă. Sunt riscuri dacă criza europeană se agravează sau apar alte şocuri negative, dar sunt semne că ne uităm la o creştere pozitivă pentru anul viitor’, a adăugat oficialul FMI.
SURSA: Agerpres