Afirmând că cele trei state au ”fundamente economice solide”, Juncker a precizat că, ”în ciuda deciziei agenţiei, reafirmăm angajamentul nostru ferm de a asigura stabilitatea zonei euro în ansamblul ei”.
”Am luat la cunoştinţă decizia Moody’s, care confirmă ratingul extrem de solid de care se bucură un număr de state membre ale zonei euro şi care este sprijinit de fundamentele economice solide de care aceste trei state şi alte ţări din zona euro continuă să beneficieze”, a declarat şeful miniştrilor de finanţe din zona euro.
Şi guvernul german a minimalizat decizia agenţiei de evaluare financiară Moody’s de a revizui în scădere perspectiva ratingului Germaniei, de la stabilă la negativă, considerând că riscurile citate de agenţia de evaluare financiară nu reprezintă noutăţi şi sunt bazate în mare parte pe estimări pe termen scurt. ”Germania rămâne într-o poziţie foarte solidă din punct de vedere economic şi financiar, iar Moody’s nu menţionează perspectivele pe termen lung”, consideră Ministerul de Finanţe de la Berlin.
Decizia Moody’s de a revizui în scădere perspectiva ratingului, de la stabilă la negativă, reprezintă un avertisment că agenţia ar putea retrograda în viitor ratingul de credit AAA atribuit Germaniei, Olandei şi Luxemburgului. (Sursa: Agerpres)