"Am primit acordul autorităţilor chineze pentru a cumpăra obligaţiuni de stat" în valoare de aproximativ 10,3 miliarde de dolari, a declarat ministrul nipon al finanţelor, Jun Azumi.

Acest demers se înscrie în cadrul unei serii de acorduri financiare încheiate în decembrie între Tokyo şi Beijing. Autorităţile japoneze le-au cerut ulterior oficial permisiunea omologilor de la Beijing de a achiziţiona obligaţiuni emise de guvernul chinez, primind recent undă verde.

Azumi a ţinut să precizeze că data la care vor fi cumpărate bonuri de tezaur ale Chinei nu a fost stabilită, menţionând că această decizie va fi luată în funcţie de evoluţia pieţei.

China şi Japonia, a doua şi a treia putere economică mondială, ambele în posesia unor uriaşe rezerve de schimb, încearcă amândouă să-şi diversifice investiţiile în monede străine. Ele sunt principalele deţinătoare de bonuri ale Trezoreriei americane.

Acordurile din decembrie au ca obiectiv să dezvolte folosirea monedelor lor naţionale, yuanul şi, respectiv, yenul, în tranzacţiile şi investiţiile bilaterale, în locul dolarului american, cum este în prezent cazul pentru circa 60% din schimburile chino-japoneze.

Folosirea directă a monedei lor va permite societăţilor chineze şi japoneze să-şi diminueze costurile şi să se pună la adăpost de fluctuaţiile devizei americane. În acelaşi timp, autorităţile din cele două ţări sunt de părere că noua situaţie va reprezenta o garanţie pentru stabilitatea financiară a regiunii.
Sursa: Agerpres