"Ordinea internaţională liberă, deschisă şi bazată pe reguli se confruntă cu o provocare serioasă", a declarat ministrul japonez în cadrul unei conferinţe de presă. 

"O cooperare mai apropiată între Japonia şi Germania, care împărtăşesc aceleaşi valori cum este democraţia şi care au un rol conducător în Asia şi Europa, devine mai importantă decât oricând", a adăugat Taro Kono. 

Discuţiile au loc la o săptămână după ce Japonia şi Uniunea Europeană au semnat la Tokyo un acord de comerţ liber, cel mai mare acord comercial negociat vreodată de UE, care va crea o zonă comercială deschisă pentru mai mult de 600 de milioane de persoane. 

Heiko Maas, aflat în primul său turneu în Asia de când a devenit şeful diplomaţiei germane, a subliniat miercuri că acest acord transmite "un semnal clar împotriva protecţionismului". 

Cei doi miniştri au convenit de asemenea să coopereze în chestiuni legate de schimbările climatice şi pentru a asigura punerea în aplicare a acordului de la Paris privind reducerea emisiilor cu efect de seră, din care Trump a decis să retragă SUA. 

Miniştrii de externe nipon şi german au abordat totodată problema denuclearizării Coreei de Nord, subliniind necesitatea ca Phenianul să-şi desfiinţeze întregul arsenal nuclear şi balistic în mod "complet, verificabil şi ireversibil". Agerpres