Premierul nipon Yoshihide Suga i-a îndemnat vineri pe japonezi să petreacă sărbătorile de Anul Nou „în linişte” şi să evite reuniunile ample cu familia şi prietenii, pentru a limita recenta creştere a numărului de contaminări cu noul coronavirus, relatează Kyodo şi Reuters.

Şeful executivului nipon a respins totodată, în conferinţa sa de presă de final de an, necesitatea de a declara din nou stare de urgenţă, adăugând că guvernul său doreşte ca parlamentul să adopte legislaţia necesară pentru a acorda compensaţii restaurantelor, barurilor şi altor localuri nevoite să-şi scurteze programul de funcţionare.

Nu vor declara stare de urgență

Experţii în sănătate afirmă că starea de urgenţă, declarată ultima dată în Japonia în aprilie, nu este necesară în acest moment, a precizat Suga.

Numărul zilnic al infecţiilor raportate cu noul coronavirus s-a ridicat la 884 vineri în capitala Tokyo, după recordul din ajun de 888 la Tokyo şi peste 3700 în toată ţara.

Premierul japonez a mai spus că Japonia va interzice intrarea cetăţenilor străini care au călătorit recent în Africa de sud, unde a fost depistată o nouă variantă de coronavirus, după decizia similară anunţată miercuri pentru Marea Britanie.