Decizia de extindere a stării de urgență vine în contextul în care s-a înregistrat o resurgență a cazurilor de contaminare cu coronavirus în aceste regiuni, precizează publicația japoneză Kyodo.

Premierul Yoshihide Suga a informat la începutul zilei liderii din Partidul Liberal Democrat (LDP) aflat la guvernare şi din care face parte că intenţionează să extindă starea de urgenţă pentru prefecturile Osaka, Kyoto şi Hyogo, un parlamentar LDP citându-l spunând ca doreşte să ia o “decizie rapidă” cu privire la includerea acestor trei prefecturi vestice.

Ulterior, surse guvernamentale au declarat că, în urma solicitărilor guvernatorilor lor, prefecturile japoneze centrale Aichi şi Gifu vor fi probabil vizate, de asemenea, de noua stare de urgenţă care a intrat în vigoare în capitală şi trei prefecturi adiacente, Chiba, Kanagawa şi Saitama, vineri.

“Există regiuni, inclusiv Osaka, unde s-a înregistrat o creştere a numărului de cazuri de infectare, aşa că vom lua în considerare extinderea zonei (vizată de starea de urgenţă)”, a spus Suga în cadrul unei reuniuni separate a coaliţiei de guvernământ, potrivit unui parlamentar.

Resurgența cazurilor a început din noiembrie

Resurgenţa cazurilor de contaminare începând din noiembrie anul trecut a crescut presiunea asupra sistemului medical al ţării. La nivel naţional, numărul zilnic al cazurilor a atins un nou maxim de aproximativ 7.900 vineri, Osaka, Kyoto şi Hyogo raportând cifre-record de noi infecţii în aceeaşi zi.

Potrivit unor surse guvernamentale, Suga ar urma să declare o nouă stare de urgenţă în cele trei prefecturi din vestul Japoniei, precum şi în Aichi şi Gifu, miercuri, notează Kyodo.

Între timp, guvernatorul prefecturii Tochigi, la nord de Tokyo, a solicitat, de asemenea, ca guvernul central să includă regiunea sa în declaraţie.

Oamenii sunt rugați să rămână acasă pentru a nu fi infectați cu coronavirus

În situaţia de urgenţă, populaţia este îndemnată să rămână acasă cât mai mult posibil, iar restaurantelor şi barurilor li se solicită să îşi reducă programul de funcţionare. Nu există nicio sancţiune pentru persoanele care nu se conformează.

Marţi, peste 4.500 de cazuri noi au fost confirmate la nivel naţional, mai puţine în comparaţie cu situaţia din ultimele zile. Tokyo a confirmat 970 de cazuri zilnice, marcând pentru prima dată după 4 ianuarie când cifra a scăzut sub 1.000, în timp ce Osaka a raportat 374 de cazuri noi, de asemenea cea mai mică cifră după 4 ianuarie.

În aprilie 2020, Japonia a declarat starea de urgenţă în unele dintre cele 47 de prefecturi şi ulterior a extins măsura la nivel naţional. Guvernul a ridicat măsura la sfârşitul lunii mai a anului trecut.