Guvernantii sunt hotarati sa ia masuri pentru imbunatatirea conditiilor de locuit si reducerea consumului de energie si considera ca responsabilitatea pentru rezolvarea problemelor de aceasta natura revine locatarilor. Potrivit declaratiilor secretarului general al Ministerului Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului, Gheorghe Tomoiala, fiecare locatar va trebui sa-si scoata de la consiliul local un certificat energetic, care sa cuprinda informatii despre starea actuala a cladirii si a instalatiilor aferente din punct de vedere energetic.
In termen de cel mult trei luni, vor fi emise norme metodologice privind criteriile de estimare a gradului de utilizare a caldurii in cladiri, pe baza carora specialistii vor intocmi aceste certificate energetice. Foarte multe lucruri vor depinde de nota pe care o vor obtine casele in urma acestui examen. Gheorghe Tomoiala sustine ca aceste documente vor fi deosebit de importante si ca peste cinci ani nimeni nu va mai putea vinde sau cumpara o casa fara un certificat energetic eliberat de primarie. Preturile apartamentelor vor tine cont si de eficienta energetica. Certificatul va avea, conform ordonantei, si un alt rol: „in viitor, vor fi stabilite tarife diferentiate pentru energia termica, in functie de gradul de protectie termica a cladirilor”.
Proprietarii care stau in apartamente cu pierderi mari de caldura vor fi arsi la buzunar. Consiliile locale vor fi obligate sa monitorizeze starea cladirilor din punct de vedere termic si sa realizeze o clasificare a locuintelor din punct de vedere energetic.
Trei milioane de case
trebuie izolate termic
In Romania, potrivit statisticilor, peste 3,5 milioane de apartamente din blocurile construite intre anii 1964 si 1989 sufera de aceasta hiba si au nevoie lucrari de reabilitare. Circa 85% din ele au fost realizate in epoca economiei de materiale si sunt in mare parte invadate de condens si igrasie, iar pentru locatarii lor sunt adevarate frigidere iarna si cuptoare vara. Din aceasta cauza si, in plus, pentru ca echipamentele de incalzire au un randament de doar 50%, consumul de energie pentru incalzire si prepararea apei calde este de circa 2,5 ori mai mare la noi in tara decat consumul mediu din tarile UE. Cum se poate reduce consumul de energie pentru incalzirea unei locuinte? Atat prin izolarea termica a peretilor (cu materiale termoizolante aplicate fie la interior, fie la exterior), etansarea ferestrelor si folosirea geamurilor din termopan, cat si prin imbunatatirea instalatiilor de incalzire.
Pentru izolarea termica a peretilor exista doua metode de aplicare a termoizolantului: pe interior si pe exterior. Materialele sunt variate: polistiren, vata minerala sau pluta. Unii furnizori ofera chiar sisteme mixte. Secretarul general al MLPAT afirma ca alegerea materialelor si a formulei de reabilitare se face de la caz la caz, in functie de caracteristicile cladirii si de mediul in care se afla (la munte, in oras de campie, langa mare etc.).
Reprezentantii producatorilor de materiale termoizolante sustin ca prin captusirea peretilor pe exterior se reduce consumul real de energie cu 50-80%, in functie de sistemul ales de beneficiar. Cealalta varianta, izolarea cu polistiren la interior (mai ieftina, dar mai putin eficienta), duce la cresterea temperaturii din apartament cu cel putin 5-6 grade Celsius, la aceleasi conditii de incalzire. Lucrarile de izolatie mai au si avantajul ca sporesc confortul apartamentului pe timp de vara, eliminand totodata si igrasia. Totusi, pentru buzunarul omului de rand, costurile acestor lucrari sunt foarte mari (in medie intre 1.000-1.200 dolari pentru un apartament de trei camere).
Fara ajutorul statului este greu de crezut ca vor fi executate lucrari de reabilitare in masa. In acest an, statul acorda doar scutirea de taxele pentru obtinerea certificatului energetic si pentru obtinerea autorizatiei de construire.
Pe termen lung, cand va avea mai multi bani, statul, conform legii, va elabora programe nationale anuale de reabilitare a constructiilor ce sufera la capitolul izolare termica. Deocamdata, bugetul auster din acest an nu are prevazute fonduri pentru astfel de lucrari. Exista totusi un program al Comisiei Europene ce va finanta, in proportie de 50%, proiecte ce au ca tema consumul rational de energie.