Iniţial, Bădescu primise la instanţa de fond o pedeapsă de trei ani cu executare, însă un complet de cinci judecători de la ÎCCJ a decis marţi o condamnare cu suspendare, cu un termen de încercare de şapte ani. 

În plus, Bădescu a fost obligat să plătească în solidar cu Oana Cristina Iacob daune civile de 8 milioane lei către Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Ploieşti. Bădescu va achita 75% din această sumă, iar Oana Cristina Iacob – 25%. 

Bădescu a primit trei ani pentru abuz în serviciu, doi ani şi şase luni pentru luare de mită, trei luni pentru folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. De asemenea, el a fost achitat pentru efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. 

În acelaşi dosar, Oana Iacob, secretarul municipiului Ploieşti, a primit o condamnare de trei ani închisoare cu suspendare, în timp ce Iulia Alina Alexandru, jurista Primăriei, a fost achitată. 

Decizia nu a fost luată cu unanimitate de către cei cinci judecători. 

Astfel, judecătoarele Mirela Sorina Popescu şi Leontina Şerban au făcut opinie separată în sensul menţinerii pedepsei de trei ani închisoare pentru săvârşirea de către Iulian Bădescu a infracţiunii de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia. 

Alţi doi judecători, Cristina Geanina Arghir şi Daniel Grădinaru, au votat pentru achitarea lui Bădescu în legătură cu infracţiunea de folosire a influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. 

De asemenea, judecătorii Mirela Sorina Popescu şi Ştefan Pistol au fost de părere ca Iulian Bădescu să rămână cu pedeapsa de trei ani închisoare cu executare. 

Potrivit DNA, în cursul anului 2013, în calitate de primar al Ploieştiului şi ordonator principal de credite, Bădescu a semnat un contract de cooperare încheiat între municipiul Ploieşti şi Asociaţia Comunitară 'Lupii Galbeni 2012' Ploieşti, iar ulterior a semnat regulamentul privind punerea în aplicare a acestuia, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, sustrăgând aceste operaţiuni controlului de legalitate, regularitate şi încadrare în creditele bugetare, şi a dispus plata sumei de 8.000.000 lei (în trei tranşe) către asociaţie, deşi cunoştea că nu este legală. 

Procurorii susţineau că, prin faptele sale, Iulian Bădescu şi-a îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu şi a încălcat dispoziţiile legii privind controlul intern şi controlul financiar preventiv şi pe cele din legea privind finanţele publice locale, bugetul local fiind prejudiciat cu suma de 8 milioane de lei, iar Asociaţia 'Lupii Galbeni 2012' obţinând un folos necuvenit având aceeaşi valoare. 

Totodată, Bădescu este acuzat că i-a pretins unui reprezentant al acelei asociaţii, în schimbul derulării contractului de asociere şi a regulamentului de aplicare a contractului, precum şi a efectuării plăţilor, suma de 300.000 euro reprezentând un comision de 10% din valoarea totală a sumelor ce urmau a fi acordate de primărie jucătorilor echipei de fotbal FC Petrolul Ploieşti, ale cărei interese erau reprezentate de Asociaţia Comunitară, precum şi foloase necuvenite constând în contravaloarea transportului şi a cazării, în perioadele ianuarie – februarie 2013, respectiv ianuarie – februarie 2014, la două hoteluri din Turcia, unde Bădescu a însoţit echipa în cantonament. 

Reprezentantul în cauză a fost chiar finanţatorul Petrolului Ploieşti, Daniel Capră, care este şi denunţător în dosar. 

De asemenea, procurorii susţin că secretarul Primăriei Ploieşti, Oana Iacob, şi-a îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu prin faptul că a avizat pentru legalitate hotărârile Consiliului Local Ploieşti prin care s-au aprobat încheierea contractului de cooperare între municipiul Ploieşti şi Asociaţia Comunitară 'Lupii Galbeni 2012' Ploieşti şi Regulamentul de aplicare a prevederilor contractului, hotărâri adoptate cu încălcarea dispoziţiilor legale. 

Rapoartele de specialitate prin care au fost propuse Consiliului Local Ploieşti, spre aprobare, contractul şi regulamentul de aplicare au fost semnate de inculpata Iulia Alina Alexandru, la acea dată director executiv la Direcţia administraţie publică, juridic – contencios, achiziţii publice, contracte din cadrul Primăriei municipiului Ploieşti, deşi nu erau îndeplinite condiţiile prevăzute de lege. 

Ulterior, aceasta a semnat şi documentele propriu-zise, contribuind, astfel, la prejudicierea bugetului local cu 8.000.000 lei, reprezentând suma plătită de municipiul Ploieşti Asociaţiei Comunitare, precum şi la obţinerea de către aceasta din urmă a unui folos necuvenit în acelaşi cuantum. 

Iulian Bădescu este acuzat în acest dosar şi de comiterea unor fapte penale comise în mandatul de senator pe care l-a deţinut în perioada 2008 – 2012. 

Potrivit DNA, în perioada 2012 – 2013, Bădescu, în calitate de parlamentar şi ulterior primar al Ploieştiului, a desfăşurat în mod repetat, în numele unor societăţi comerciale pe care le controla în fapt, activităţi cu titlu oneros, producătoare de venituri pentru sine, incompatibile cu cele două funcţii deţinute succesiv. 

''Concret, inculpatul a încheiat contracte de servicii publicitare, a achiziţionat prin intermediul unui executor judecătoresc două imobile situate în municipiul Ploieşti şi a achiziţionat în mod direct produse alimentare şi de propagandă destinate distribuirii către alegători, în scop electoral, în campania din primăvara – vara anului 2012 pentru alegerile locale în Ploieşti. Cu prilejul aceleiaşi campanii, inculpatul Bădescu Iulian, în calitate de persoană cu funcţii de conducere în cadrul unei formaţiuni politice, filiala Prahova (PSD – n.r.), a pretins şi primit de la un om de afaceri următoarele: suma de 20.000 lei, bunuri constând în carne, tricouri, bannere, baloane, servicii de personalizare produse şi servicii de transport în valoare totală de aproximativ 80.000 lei, destinate distribuirii către alegători'', arată DNA. 

În schimbul acestor bunuri şi servicii, Bădescu i-a promis omului de afaceri că, după câştigarea portofoliului de primar, va încredinţa societăţii comerciale administrate de acesta din urmă lucrări de construcţii pe raza municipiului Ploieşti, finanţate din bugetul primăriei, lucru care, în fapt, s-a şi realizat. 

În acelaşi context şi în acelaşi scop, Iulian Bădescu a pretins de la alt om de afaceri să-i confecţioneze 10.000 de tocătoare din lemn din care a primit efectiv 7.400 bucăţi în valoare de 7.432,56 lei. 

De asemenea, de la acelaşi om de afaceri, în cursul anul 2013, inculpatul, în calitate de primar al municipiului Ploieşti, a pretins şi a primit foloase materiale necuvenite în valoare de aproximativ 20.000 lei, constând în lucrări de tâmplărie efectuate la locuinţa deţinută de acesta din urmă în municipiul Ploieşti, în schimbul promisiunii de atribuire a unor contracte de execuţie lucrări finanţate de la bugetul primăriei.

AGERPRES