ERG, companie controlată în proporţie de peste 60% de familia Garrone, a finalizat anul acesta achiziţia activelor eoliene de la grupul francez GDF Suez devenind cel mai mare jucător de pe piaţa eoliană din Italia şi unul din primii zece din Europa.

Prezentând strategia grupului, preşedintele ERG, Luca Bettone, a informat că ERG are de gând să investească în ţările şi regiunile unde sunt condiţii de vânt puternic şi sunt mai puţin dependente de subvenţiile guvernamentale, cum este America de Sud.

‘Această companie trebuie să caute oportunităţi de creştere şi având în vedere că suntem cel mai mare jucător din Italia trebuie să trecem dincolo de graniţă. Există oportunităţi în Brazilia şi credem că vom intra pe această piaţă prin achiziţii’, a adăugat Bettone.

În ceea ce priveşte Europa, Bettone a declarat că ERG şi-a propus să intre pe piaţa din Spania şi, de asemenea, să-şi întărească poziţia în Bulgaria şi România, unde compania are deja active în domeniul energiei eoliene.
În ultimii ani, ERG s-a transformat într-o companie producătoare de energie regenerabilă pentru a contracara scăderea profiturilor din operaţiunile sale de rafinare petrolieră. Săptămâna trecută, compania italiană a semnat un acord referitor la vânzarea restului acţiunilor sale la rafinăria ISAB din Sicilia către grupul rus Lukoil pentru 400 milioane de euro.

ERG, care pentru anul următor şi-a propus o creştere a profitului operaţional de 20% până la 600 milioane de euro, are de gând să investească aproximativ 500 milioane de euro până în 2015 în energiile regenerabile.

În România, compania daneză Vestas a vândut în luna iulie două parcuri eoliene din România şi Bulgaria către LukErg – o asociere în participaţiune pe baze paritare între Lukoil Econergo şi compania italiană Erg Renew, tranzacţia având valoarea totală de 137,5 milioane euro. Parcul eolian din România, Gebeleisis (70 MW), este complet operaţional de la începutul acestui an şi are o producţie medie anuală de peste 165 GWh.