Vânzarea participaţiei la Eni ar putea aduce statului italian puţin sub trei miliarde de euro iar alte două miliarde de euro ar urma să rezulte de pe urma participaţiei la Enel. Chiar şi după vânzarea acestor pachete, statul italian va deţine un pachet mai mare de 25% din acţiunile celor două companii energetice, 26,24% din acţiuni la Enel şi 25,76% din acţiunile Eni.

Potrivit oficialului guvernamental, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, decizia finală privind vânzarea participaţiilor la Enel şi Eni a fost luată miercuri la o reuniune convocată de ministrul italian al Economiei, Pier Carlo Padoan. Sursa a adăugat că Ministerul italian al Economiei a decis să-şi reducă participaţia la Eni şi Enel deoarece celelalte operaţiuni de privatizare preconizate, precum vânzare a 40% din Poşta italiană şi a pachetului de 49% din acţiunile Enav, s-au dovedit a fi mai complexe decât se preconiza iniţial.

La începutul acestui an, Italia a anunţat că intenţionează să vândă pachete de acţiuni la o serie de mari companii pentru a reduce o datorie publică care ar urma să treacă de 135% din PIB în acest an.

Separat, directorul general al grupului Enel, Francesco Starace, s-a declarat marţi încrezător că vânzarea activelor Enel din Slovacia şi România se va finaliza până la sfârşitul anului. Vânzările vor implica o participaţie de 66% în Slovenske Elektrarne din Slovacia, 64,4% în Enel Distribuţie Muntenia SA şi Enel Energie Muntenia SA, 51% în Enel Distribuţie Banat SA, Enel Distribuţie Dobrogea SA şi Enel Energie SA, precum şi 100% din acţiunile Enel România Srl.

AGERPRES