Autorităţile italiene au prelungit măsura de plasare în carantină pentru toate persoanele care au stat sau au tranzitat România în ultimele două săptămâni.

Astfel, până la 7 septembrie, cetățenii care s-au aflat sau au tranzitat teritorul României în ultimele 14 zile anterioare sosirii în Italia sunt supuse obligaţiei de carantină de încredere și de supraveghere medicală pentru o perioadă de două săptămâni. Unele regiuni precum Lazio, Piemonte, Toscana și Abruzzo au introdus măsuri suplimentare de prevenire a răspândirii virusului, cum ar fi testarea persoanelor care sosesc cu autocare și microbuze, numai cu acordul acestora.

Toți cetățenii sunt obligaţi să anunțe autoritățile sanitare locale că au revenit din România și să completeze un formular cu adresa și numărul de telefon la care vor fi verificați. La finalul perioadei de autoizolare, persoanele pot beneficia de un test gratis de depistare a coronavirusului la domiciliu.

De asemenea, în urma unor suspiciuni apărute în presa italiană privind evitarea controalelor de către români, autoritățile sanitare au organizat puncte de testare direct pe autostradă la intrarea în Roma.

Ialia, noi măsuri pentru stoparea răspândirii COVID-19

Potrivit unui decret emis de premierul Giuseppe Conte, toți cetățenii vor trebui să poarte în continuare mască în locurile publice, să respecte distanţa fizică, iar adunările cu număr mare de persoane rămân interzise.

Conte a vorbit despre „măsuri echilibrate care sunt conforme cu situaţia actuală” şi a atras atenţia că oamenii trebuie să rămână vigilenţi în privinţa virusului.

Conform aceluiași decret, vasele de croazieră vor putea începe să navigheze din 15 septembrie, însă norme stricte de igienă vor trebui respectate la bord.

Premierul Conte le-a cerut italienilor să continue să participe la măsurile de îngrădire a virusului. „Nu trebuie să lăsăm garda jos şi să irosim eforturile” depuse până acum, a avertizat premierul italian. „Înţeleg că tinerii ar dori să revină la viaţa de noapte, însă trebuie să se comporte responsabil. Miza o reprezintă sănătatea persoanelor iubite”, a mai spus premierul italian.