În ritm anual, Produsul Intern Brut al Italiei a înregistrat în perioada octombrie-decembrie 2011 o scădere de 0,4%, comparativ cu trimestrul patru din 2010. O recesiune este definită în mod tehnic drept două trimestre consecutive de contracţie a economiei.

Cu toate acestea, pe ansamblul anului 2011 economia italiană a înregistrat o creştere de 0,5%, sub ţinta guvernului de 0,6% dar peste estimarea preliminară ce indica un avans de 0,4%.

Italia a fost lovită în plin de criza datoriilor din zona euro, creşterea costurilor de creditare şi căderea guvernului condus de Silvio Berlusconi în luna noiembrie. Fostul profesor de economie Mario Monti a preluat postul de premier şi în fruntea unui guvern de tehnocraţi a demarat o sere de măsuri de austeritate care au inclus majorări de taxe şi reduceri de cheltuieli în ideea de a echilibra bugetul Italiei până în 2013.

Pentru acest an guvernul italian estimează un declin de 0,4% a economiei, în timp ce Comisia Europană se aşteaptă la o scădere de 1,3% iar FMI, la un recul de 2,2%.

Datoria publică a Italiei, una dintre cele mai îndatorate ţări din lume, a continuat să crească în 2011, ajungând la finele anului trecut la 120,1% din Produsul Intern Brut (PIB), de la nivelul de 118,7% din PIB înregistrat în 2010, în condiţiile în care economia italiană a intrat în recesiune.

Este vorba de cel mai ridicat nivel al raportului datorie publică/PIB înregistrat de Italia după 1996, când datoria publică a atins 120,2% din PIB. Comparativ, Germania are un raport datorie publică/PIB de 81%, iar Grecia unul de 170%.
Sursa: Agerpres