“În cel mai groaznic scenariu, Iranul ar putea folosi arma nucleară’, a spus Ayalon. “Ne vom apăra cetăţenii, interesele noastre din lumea întreagă şi vom împiedica Iranul să acţioneze”, a adăugat el la locul atentatului.

La rândul său, vicedirectorul general al Ministerului israelian de Externe, Daniel Carmon, a subliniat că Iranul este “o ameninţare pentru lumea întreagă”. “Această ameninţare necesită un răspuns imediat”, a spus el.

Carmon ocupa funcţia de consul la Buenos Aires atunci când, la 17 mai 1992, a fost distrusă ambasada în urma unui atentat cu o maşină-capcană ce a provocat moartea a 22 de persoane şi rănirea altor 200. “Iranul este responsabilul direct pentru ce s-a întâmplat aici”, a reamintit el.

La doi ani după atentatul împotriva ambasadei, la 18 iulie 1994, un nou atentat a lovit Asociaţia mutuală israelito-argentiniană (AMIA), soldat cu 85 de morţi şi 300 de răniţi. Israelul acuză din nou Iranul că este responsabil pentru acest masacru.

Atentatul împotriva AMIA este cel mai grav comis vreodată împotriva comunităţii evreieşti din Argentina, cea mai numeroasă din America Latină, cu circa 300.000 de membri.

Sursa: Agerpres