„Cifra care mie mi-a sărit în ochi din interviul, discursul sau discuţia de aseară a domnului ministru de Finanţe este faptul că 140.000 de firme nu plătesc contribuţiile. Deci, aceasta nu ştiu dacă în urechile dumneavoastră a sunat, dar în urechea mea a sunat ca un zgomot puternic. Aşa, 140.000 de firme. Deci, acolo este o problemă. Dacă aceste măsuri vor rezolva problema … Noi am mai ridicat, de exemplu, problema că sunt foarte multe firme subcapitalizate. Deci, ai sute de mii de firme care nu au acces la credit şi te întrebi cum trăiesc, cum îşi finanţează operaţiunile. Absolut toate – şi aceea pe care am ridicat-o noi de un an de zile şi aceasta – sunt probleme care sunt definite în literatura de specialitate ca probleme structurale. Acum cuvântul acesta, reforme structurale, s-a tot repetat şi până la urmă lumea nu mai ştie despre ce este vorba”, a spus Isărescu. 

Potrivit acestuia, în cazul firmelor care nu îşi plătesc contribuţiile trebuie analizate problemele reale, respectiv ce vor face acestea, cum vor reacţiona şi cum se vor adapta la noile condiţii. 

„Noi abia le-am citit ieri, că au fost, într-adevăr, mai multe variante şi le avem sub analiză. În plus, ele au fost în dezbatere publică, sunt în continuare în dezbatere publică şi, aşa cum v-am spus de mai multe ori, această instituţie lucrează cu orice guvern pe care îl dă ţara şi cu politica fiscală şi salarială pe care o dă ţara. Deci, vom evalua cu atenţie propunerile şi singurul lucru pe care pot să vi-l spun acum este că nu ne schimbăm poziţiile. Am făcut şi un comentariu privind politicile prociclice, importanţa chestiunilor structurale din economie. Toată poziţia Băncii Naţionale o găsiţi pe website-ul băncii, inclusiv ultimele prezentări ale guvernatorului, ale viceguvernatorilor. Domnul prim viceguvernator, ca să îl implic şi pe dânsul în această dezbatere, a făcut chiar o prezentare foarte amănunţită a poziţiei Băncii Naţionale privind mixul de politici. Ce vreţi mai clar decât ce a spus, că nu orice procent de creştere economică ajută? Eu cred că este o formulă super clară”, a subliniat Isărescu, întrebat de jurnalişti ce părere are despre modificările fiscale adoptate miercuri de Guvern. 

În ceea ce priveşte opiniile unor specialişti care anticipează declanşarea unei noi crize, atât pe plan extern, cât şi în România, şi revenirea la situaţia din 2008, guvernatorul BNR consideră că acestea sunt exagerări, pentru că atunci România avea un deficit de cont de curent de 14% faţă de 3% în prezent, iar deficitul bugetar se ducea spre 9%. 

AGERPRES