Inflaţia a evoluat foarte apropiat de prognozele Băncii Naţionale a României în trimestrul patru din 2011, procesul de dezinflaţie fiind frânat de majorarea preţurilor administrate şi deprecierea nominală a leului faţă de dolar, a declarat, marţi, guvernatorul Băncii Naţionale a Românei, Mugur Isărescu, la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei pe trimestrul patru din 2011.
"Inflaţia a evoluat foarte apropiat de prognozele BNR. Şi la finalul trimestrului patru şi la finalul anului s-a situat în proximitatea punctului central de 3% asumată de BNR. Procesul dezinflaţionist a continuat pe trimestrul patru", a afirmat Isărescu.

Acesta a precizat că dezinflaţia a fost frânată de majorarea preţurilor administrate şi deprecierea monedei naţionale faţă de dolar.

"Majorarea preţurilor administrate şi deprecierea nominală a leului, în special faţă de dolar, au frânat dezinflaţia", a adăugat Isărescu.

Printre factorii care au contribuit la evoluţia bună a inflaţiei se numără diminuarea efecului majorării TVA, detensionarea pieţelor internaţionale de materii prime, agricole şi produse energetice, politica monetară şi sporirea încrederii în procesul dezinflaţionist.

"Mai mulţi factori au contribuit la acesta evoluţie. S-a diminuat efectul de runda I a majorării TVA, s-au detensionat pieţele internaţionale de materii prime, agricole şi produse energetice. Am avut o persistenţă a devizaţiei negative a PIB-ului. La toată evoluţia pozitivă a contribuit politica monetară, rezistenţa în a proceda la măsuri pripite în perioada în care am asistat la efectele majorării TVA. În trimetrul patru, peste aşteptările noastre, o scădere substanţială a anticipaţiilor inflaţioniste a consumatorilor, o sporire a încrederii în procesul dezinflaţionist", a spus acesta, citat de Agerpres.

Prognoza de inflaţie a Bănci Naţionale a României a fost de 3,3% pentru 2011, iar pentru 2012 prognoza a fost redusă de la 3,5% la 3%.