‘Soluţia la finanţarea pentru locuinţe în România a apărut de la băncile-mamă. Dacă am ucide finanţarea în valută, finanţarea pentru locuinţe ar dispărea. Bineînţeles că şi riscul valutar este o problemă, dar a pune frână la creditarea în valută ar fi o mare eroare. La ce s-a referit Banca Naţională la un moment dat, se adresa creditului de consum. În cazul băncilor pentru construcţia de locuinţe, riscul valutar practic dispare deoarece creditele se dau în monedă naţională’, a explicat Mugur Isărescu.

Pe de altă parte, oficialul BNR a adăugat că existenţa unui fond de pensii solid în România ar putea conduce la realizarea de investiţii pe termen lung.

‘N-avem un fond de pensii. Avem unul, dar foarte mic, putem spune însă că avem buget de pensii. În ţările unde există adevărate fonduri de pensii, acestea înseamnă o investiţie pe termen lung. România are o problemă în privinţa structurii economisirii’, a spus Isărescu.

Banca Naţională a României şi Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România organizează, joi, forumul cu tema ‘Economisirea-creditarea – rol major în dezvoltarea durabilă a domeniului locativ din România’.

La eveniment participă Mugur Isărescu – guvernatorul BNR, Elena Udrea – ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Lucian Croitoru – consilierul guvernatorului BNR, Herbert Pfeiffer – preşedintele Federaţiei Europene a Băncilor pentru Locuinţe, Alexandru Ciobanu – preşedintele Asociaţiei Băncilor pentru Domeniul Locativ din România şi Petru Filip – vicepreşedintele Biroului Permanent al Senatului României.