"Este esenţial ca Banca Naţională să găsească momentul potrivit şi dozajul pentru alinierea nivelurilor RMO la cele practicate în ţările din Uniunea Europeană, astfel încât să nu afecteze buna funcţionare a pieţelor şi să nu determine deteriorarea indicatorilor-cheie care se află în atenţia investitorilor", a explicat guvernatorul BNR. 

Oficialul BNR a explicat că alinierea cadrului operaţional al politicii monetare, respectiv nivelul rezervelor minime obligatorii şi ecartul dintre dobânda la facilitatea de credit şi cea la facilitatea de depozit, reprezintă o provocare pentru banca centrală în perioada următoare. 

Banca Naţională a redus, în ultimii ani, semnificativ atât dobânda de politică monetară, de la 10,25% pe an în 2009 la 1,75% pe an în prezent, cât şi ratele rezervelor minime obligatorii la 8% la lei şi 14% la valută. Cu toate acestea, rezervele sunt încă mari, având în vedere că în ţările membre ale UE sunt la 2%. 

În plus, guvernatorul BNR susţine, la capitolul provocări pentru banca centrală, că elaborarea politicii monetare devine dificilă în contextul în care scăderea preţurilor petrolului şi alimentelor, dar şi reducerea taxelor indirecte plasează estimările privind inflaţia la niveluri scăzute pentru o bună perioadă de acum încolo, cu potenţialul de a afecta anticipaţiile inflaţioniste pe termen mediu. 

Guvernatorul BNR a vorbit şi despre constrângerile care afectează în continuare creditarea, atât pe partea de cerere cât şi pe cea de ofertă, care, în opinia sa, încă pun în pericol mecanismul de transmisie a politicii monetare, având în vedere că, deşi ratele dobânzilor la creditele nou acordate în monedă naţională au scăzut ca efect al reducerile dobânzii de politică monetară, creşterea anuală a creditului acordat sectorului privat s-a plafonat în ultimele luni. 

AGERPRES


Te-ar putea interesa și: