„Am 46 de ani de activitate, am început în 1971 şi nu cred că s-ar aduna o lună dacă aş pune cap la cap toate concediile medicale. Banca Naţională oferă o anumită sumă – nu-mi cereţi să o definesc, pentru că orice termen se speculează – angajaţilor care împlinesc vârsta de pensionare. Eu nu am luat şi pensia, pentru că am zis că aşa e frumos, să nu iau şi pensie, şi salariu de la Banca Naţională”, a spus Mugur Isărescu, citat de mediafax.ro.

„Dacă o să tot insistaţi pe tema asta, probabil că la un moment dat o să-mi depun dosarul şi o să mă pensionez”, a mai spus guvernatorul BNR.

Potrivit medifax.ro, proiectul Guvernului privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul ar viza doar funcţiile de conducere. „Ceea ce am discutat cu primul-ministru şi cu ministrul muncii şi cu ceilalţi miniştri este următorul lucru: ca odată cu trecerea la pensionare şi pensionarea efectiv făcută, să nu mai poată exista şi posibilitatea reangajării pe acelaşi loc, pe aceeaşi funcţie sau în alt minister. Oamenii trebuie să se hotărască: ori vor să fie pensionari, ori, dacă sunt apţi de muncă, rămân la muncă”, a spus Tăriceanu, citat de mediafax.ro

Mugur Isărescu a ţinut să precizeze că Banca Naţională „nu este o instituţie bugetară, niciun leu de la bugetul de stat nu intră în BNR, în schimb banca centrală virează către bugetul de stat 80% din profiturile sale”.

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale, a încasat anul trecut venituri nete de 1 milion de lei, potrivit datelor din declaraţia sa de avere completată pe 14 iunie 2017.

La finele lunii iunie, capital.ro arată că salariul lui Mugur Isărescu a scăzut cu aproape 10%. Anul trecut în septembrie, BNR a publicat în premieră salariile conducerii executive şi indemnizaţia netă lunară de membru al Consiliului de Administraţie (CA): guvernatorul Mugur Isărescu avea conform datelor de atunci un salariu lunar de 42.727 lei, la care se adaugă o indemnizaţie de membru al CA de 18.476 lei. 

Conform noii  liste care cuprinde Drepturile salariale acordate în Banca Naţională a României, Mugur Isărescu are un venit lunar net de 39.005 lei, la care se adaugă o indemnizaţie de membru al CA de 16.412 lei. 

 

Aşadar, faţă de cifrele publicate anul trecut, atât venitul lunar al Guvernatorului BNR cât şi indemnizaţia de membru în CA au scăzut.

Mai precis, venitul lunar net al lui  Mugur Isărescu a scăzut de la 42.727 lei la 39.005 lei, iar indemnizaţia de la 18.476 lei la  16.412 lei. 

În total, suma totală lunară încasată de Guvernatorul BNR a scăzut cu aproximativ 5.800 de lei, ceea ce înseamnă o reducere de aproape  10%.

Mai multe detalii aici: Salariul lui Mugur Isărescu a scăzut