Guvernatorul Mugur Isarescu a precizat ca, in urmatorul an, cel mai pregnant risc in ceea ce priveste evolutia economiei este evolutia crizei globale. El a precizat ca criza nu are efecte directe asupra Romaniei. „Noroc ca nu avem probleme cu prezenta unor produse toxice in sistemul bancar, produse toxice care au declansat criza intr-o prima instanta. Sistemul nostru bancar este unul solid si poate sa fie o ancora pentru redresare”, a declarat Isarescu.

Lipsa efectelor directe ale credit-crunch-ului este motivata asadar, pe langa absenta produselor toxice (neexpunerea directa pe piata americana sub-prime), de promovarea produselor bancare traditionale cu un profit ridicat pentru banci si de efectele masurilor prudentiale luate de BNR.

Romania este afectata indirect de criza, guvernatorul observand cinci canale:
– comercial;
– financiar;
– al increderii;
– al cursului;
– al efectelor de avutie.

Cel mai important efect care vine pe canalul comercial este reprezentat de scaderea exporturilor de produse romanesti spre piata UE. „Noroc ca procentul exporturilor este de 24% din PIB. In cazul altor tari din regiune, precum Cehia, dependenta este mai mare, deoarece procentul este de circa 60% din PIB”, a adaugat guvernatorul.

Pe canalul financiar vine efectul restrangerii accesului la fondurile externe, in timp ce pe canalul increderii minusurile vin din disponibilitatea din ce in ce mai redusa a investitorilor de a risca pe pietele emergente, precum cea a noastra.

Referitor la curs, Mugur Isarescu a precizat ca acesta este influentat de reducerea intrarilor de valuta in tara. In final, ultimul canal al crizei din Romania, cel al efectelor de avutie este reprezentat de scaderea preturilor din domeniile mobiliar si imobiliar, lucru care a dus la reducerea activului net al populatiei.