El face referire la faptul că o singură bancă comercială a luat aproape jumătate din cei 16,65 mld. lei puşi pe piaţă recent de BNR.

Mugur Isărescu a încercat să explice ieri motivul pentru care BNR a împrumutat băncilor această sumă.

„Să vă spun despre ultima «inundaţie»: s-au plătit taxe, impozite către stat, aşa cum se întâmplă mereu în jurul datei de 25 ale lunii, de vreo 20 de miliarde de lei, aceşti bani au plecat din bănci, nu au dispărut şi s-au acumulat în contul Trezoreriei care este la BNR. A fost o sumă mai mare pentru că au fost şi plăţile trimestriale. În compensare, prin licitaţia organizată de BNR, s-au dat 16 miliarde în sistemul bancar. O bancă din sistem a luat aproape jumătate din cei 16 mld. lei. Aceasta este o explicaţie: clienţii acelei bănci şi-au onorat datoriile la stat şi şi-au reumplut conturile cu lichiditate până când statul va plăti pensii, salarii şi lichiditatea va reintra în sistem“, a declarat Isărescu.

Piperea susţine că aceasta este, de fapt, o mărturie a unei ilegalităţi sau a unei stări de pre-faliment bancar. „Declaraţia spune chiar mai mult, de exemplu, că sistemul bancar, cu banii din «inundaţii», a platit statului, în septembrie, 20 de mld. lei. Vezi Doamne, lumea nu ar trebui să se mai oftice că Banca Centrală tipăreşte bani şi îi vinde ieftin unor bănci, că banii ăştia merg la buget“, scrie avocatul pe pagina sa de Facebook.