Inflaţia de la final de an este chiar sub nivelul din noiembrie 2011, când indicele se afla la minimul ultimilor 20 de ani.

Cu cât au crescut preţurile în decembrie

În luna decembrie, preţurile au crescut cu 0,23% faţă de luna noiembrie.

Cel mai puţin în 2011 a crescut preţurile mărfurilor alimentare, cu 0,95%. Preţurile mărfurilor nealimentare au crescut cu 4,45% iar cele ale serviciilor 4,23%. În decembrie 2011, creşterile de preţuri înregistrate la toate aceste categorii au fost modice: 0,36% – mărfuri alimentare, 0,13% – mărfuri nealimentare şi 0,26% – servicii.

Din categoria preţurilor mărfurilor alimentare cea mai bună evoluţie au avut-o în decembrie cele la fructe şi conserve de fructe, care au scăzut cu 2,27%. Cel mai mult s-au scumpit în decembrie ouăle, cu 10,37%.

Categoriile de mărfuri alimentare s-au scumpit în decembrie, cea mai mare creştere de preţ fiind consemnată la energia electrică, cu un plus de 0,31%.

În fine, în cadrul categoriilor servicii, cel mai mult s-au ieftinit în decembrie preţurile la servcii de poştă şi telecomunicaţii, cu 0,45%. Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la cele de apă, canal, salubritate.

De când nu a mai atins BNR ţinta

În 2010, inclusiv, BNR nu mai atinsese ţinta de inflaţie de patru ani. Dacă BNR ar fi ratat şi în 2011 obiectivul, acesta ar fi devenit cel de-al cincilea an de eşec.

Astfel, 2006 anul trecut ultimul an în care BNR reuşise să se înscrie în obiectivul propus, cu o creştere anuală de preţuri de 4,87%, sub ţinta asumată, de 5% plus/minus un punct procentual.

Pentru acest an banca centrală a stabilit o ţintă de inflaţie de 3% plus/minus un punct procentual.