Compania de construcţii CON-A a demarat un program de învăţământ profesional dual în 2014, de pe urma căruia a ieşit prima promoţie de absolvenţi în vara acestui an. Rezultatele acestui demers, motivat de o criză acută de personal, a fost total neaşteptat pentru proprietarul firmei. Cei mai mulţi dintre elevii care au beneficiat de facilităţile acestui program au ales să intre în şomaj, iar alţii s-au reorientate către alte domenii.

„Ar trebui descurajat mecanismul de acordare a indemnizaţiei de şomaj imediat după absolvire, iar angajatul să fie stimulat să îşi caute activ un serviciu, prin acordarea unei prime de angajare sau alte stimulente de acest fel. La fel şi în cazul şomerilor indemnizaţi şi neindemnizaţi, aceştia trebuie stimulaţi spre ocupare, nu spre sprijin social“, spune dezamăgit Mircea Vasile Bulboacă.

Numărul mediu de salariaţi din sectorul construcţiilor, estimat pentru anul trecut, se ridică la 377.700 de persoane, în creştere cu 4,6% faţă de efectivul de salariaţi din 2015, arată datele colectate de Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO). Spre comparaţie, în anul de vârf 2008, pe această piaţă lucrau peste 410.000 de muncitori. Greutatea identificării de noi resurse umane calificate în profesiile specifice sectorului este una dintre problemele majore cu care se confruntă constructorii. Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii, a avertizat în repetate rânduri că antreprenorii simt acut lipsa forţei de muncă în contextul în care lucrările publice sunt întârziate.

Dezechilibru

Bulboacă remarcă o creştere semificativa a construcţiilor de locuinţe şi faptul că sunt foarte puţine investiţii publice de anvergură, deşi acestea sunt „foarte necesare“.

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în prima jumătate a acestui an, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 7,2%, respectiv cu 8,7%, faţă de perioada similară din 2016, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Explicaţia este dată de lipsa lucrărilor de infrastructură, în contextul în care construcţia de locuinţe a explodat în această perioadă.

 

Cele mai mari scăderi au avut loc în cazul construcţiilor inginereşti, unde intră lucrările de infrastructură. Ca serie brută, acest sector a scăzut cu 26,6%, iar ca serie ajustată cu 25,6%, în primele şase luni din an. În aceeaşi perioadă, construcţia de clădiri rezidenţiale noi a crescut cu 72,4% ca serie brută, respectiv cu 61%, ca serie ajustată.

Proprietarul CON-A consideră că schimbările legislative făcute în ultima perioadă aduc mai multe neclarităţi şi se îndepărtează de spiritul activităţii de construcţii, care ar trebui să fie, în opinia lui, controlul lucrărilor în timpul execuţiei. „S-a mutat accentul de pe controlul tehnic din timpul execuţiei pe o interpretare mai degrabă juridică a activităţii, ceea ce este în detrimentul calităţii şi rigorii în execuţia proiectelor“, consideră el.

Afaceri în creştere

Pe acest fundal, afacerile CON-A au crescut anul trecut cu aproape 43% până la 80,7 mil. euro. „În prima parte a anului, activitatea companiei CON-A a avut o evoluţie mulţumitoare şi putem spune că cifra de afaceri a depăşit pentru primele şase luni valoarea de 56 mil. euro. Estimăm o creştere de peste 20% până la sfârşitul anului, faţă de anul trecut“, spune Bulboacă.

Comerciantul de materiale de construcţii Unimat, aflat tot în proprietatea sibianului, a încheiat anul trecut cu afaceri de circa 20 mil. euro, iar pentru acest an este aşteptată o majorare de 16% a vânzărilor.

Anul trecut, omul de afaceri a investit 8,5 mil. euro în dezvoltarea grupului CON-A, din fonduri proprii şi credite bancare. El a cumpărat o fabrică de structuri metalice care a fost dotată cu echipamente noi.

„Fabrica achiziţionată (fosta Coifer) se învecinează cu o altă unitate de producţie deţinută de CON-A, creată prin reprofilarea a două hale de 30.000 mp din cadrul Uzinei Mecanice Mârşa, achiziţionată în urmă cu zece ani, unde producem elemente prefabricate din beton, beton armat şi beton prefabricat“, menţionează Bulboacă. Capacitatea de producţie a acestei unităţi a ajuns la peste 25.000 de tone pe an.

60 mil. euro este averea estimată a lui Mircea Vasile Bulboacă în ultima ediţie a Top 300 Capital, în care ocupă locul 91