În intervalul 2002 – 2012 producţia de gaze naturale a Iranului s-a dublat ajungând la 160,5 miliarde metri cubi. 

'Potrivit planurilor noastre, în următorii doi ani şi jumătate producţia de gaze a Iranului ar urma să crească la peste 1.000 de milioane de meri cubi pe zi', a declarat marţi Zanganeh, în avanpremiera reuniunii de săptămâna viitoare a Forumului Ţărilor Exportatoare de Gaz (GECF). 

Deşi are unele din cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume, Iranul exportă doar cantităţi mici spre Turcia şi până acum nu a putut să-şi majoreze producţia până la un nivel care să-i permită să acopere necesarul intern astfel că zona de nord a Iranului se bazează pe importurile de gaze din Turkmenistan. 

De asemenea, Bijan Namdar Zanganeh a declarat că Ministerul iranian al Petrolului intenţionează să exporte gaze naturale lichefiate spre Europa mai degrabă decât gaze naturale prin conducte. 'GNL are avantajul considerabil că poate fi exportat în cele mai îndepărtate locuri ale lumii însă exportul de gaze prin conducte este limitat', a spus Zanganeh. Acesta a adăugat că, în prezent, Iranul construieşte o facilitate pentru procesarea gazului natural lichefiat care va avea o capacitate de producţie de 10 milioane de tone pe an. 

În perioada 20-23 noiembrie 2015 va avea loc la Teheran cel de-al treilea summit al Forumului Ţărilor Exportatoare de Gaz (GECF), după cel din 2011 găzduit de Qatar şi cel din 2013 de la Moscova. Statele membre ale GECF controlează 42% din producţia mondială de gaze naturale şi 70% din rezervele globale. GECGF este compus din 17 state (12 cu statut de membru cu drepturi depline şi cinci cu statut de observator) iar secretariatul său permanent este la Doha, Qatar. 

 AGERPRES