La Centrul Naval Surface Warfare din Dahlgren, Virginia, americanii fac ultimele teste la o armă capabilă să lanseze un proiectil cu viteza de aproximativ 8 Mach. Este vorba de un tun electromagnetic.
Un foc tras de acest tun generează 33 megajouli forţă pe teavă. Un singur megajoule se echivalează, aproximativ, cu o maşină de o tonă ce se deplasează cu viteza de 160 km/h. În cazul noii arme, impactul dintre proiectil şi ţinta va însemna de 33 de ori această forţă.
Proiectilul noii arme, cântărind aproximativ 9 kg, ar putea străbate o distanţă de peste 150 km în doar câteva minute şi ar lovi cu o precizie absolută ţinta. Tunul electromagnetic se foloseşte de o undă de energie electrică pentru a lansa proiectilul cu viteza de aproximativ 8 Mach.
În prezent, navele de război americane pot atinge ţinte aflate la aproximativ 20 km, dar cu noua armă acestea vor putea deschide focul de la o distanţă mult mai sigură. De asemenea, se elimină pericolul de a transporta la bord materiale explozibile.

<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/-uV1SbEuzFU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>