Senatul SUA a aprobat joi prelungirea cu zece ani a Legii privind sancţiunile impuse Iranului. Teheranul a denunţat o măsură incompatibilă cu acordul nuclear semnat cu marile puteri din grupul P5+1 (SUA, Marea Britanie, Rusia, China, Franţa şi Germania).

"Prelungirea sancţiunilor contra Iranului demonstrează comunităţii internaţionale că Administraţia SUA nu este de încredere", a acuzat Mohammad Zarif.

"America acţionează împotriva propriilor angajamente", a subliniat şeful diplomaţiei de la Teheran.

Oficiali americani au dat asigurări că prelungirea sancţiunilor nu intră în contradicţie cu acordul nuclear.

În paralel, echipa de tranziţie a lui Donald Trump analizează posibilitatea impunerii unor noi sancţiuni Iranului, au afirmat vineri surse citate de cotidianul Financial Times.

Reprezentanţi ai echipei de tranziţie au început consultări cu republicani din Congres pe tema opţiunilor de sancţiuni care să nu încalce acordul nuclear dintre marile puteri şi Iran semnat în 2015. Sancţiunile ar putea fi aplicate din cauza programului balistic iranian sau a abuzurilor asupra drepturilor omului, au declarat surse din cadrul Congresului SUA.

În campania electorală, Donald Trump a catalogat acordul nuclear cu Iranul drept "cel mai prost tratat negociat vreodată", avertizând că fie îl va anula, fie îl va renegocia.

SURSA: Mediafax