Designul telefonului mobil este la fel de important pentru utilizatori precum caracteristicile tehnice, iar de acest lucru s-au convins şi americanii de la Apple. Chiar dacă modelele lansate în ultimii doi ani cu ecrane mai mari au prins la public şi au adus americanilor cifre record, în ultimul trimestru din 2015, grupul s-a confruntat cu primul declin al vânzărilor de telefoane. Apple a vândut în ultimele trei luni ale anului trecut 71,53 milioane de iPhone-uri, în scădere cu 4,4% față de perioada similară din 2014, în timp ce cota de piață a companiei americane a scăzut de la 20,4% la 17,7%. În Statele Unite, mai mult de 40 de milioane de utilizatori folosesc telefoane Apple mai vechi de şase ani, precum 4, 4S, 5 şi 5S. Deşi pe piaţă existau iPhone 6 şi 6S, fanii Apple au continuat să cumpere iPhone 5S, numai anul trecut fiind achiziţionate peste 30 de milioane de unităţi. Lansarea iPhone SE la un preţ accesibil, cu un design pe placul utilizatorilor şi cu caracteristici tehnice de vârf ar putea reprezenta reţeta perfectă pentru Apple. Fabricarea unui iPhone SE în varianta de 16 GB îi costă pe americani 160 de dolari, iar în varianta de 64 GB încă 10 dolari. Apple vinde telefoanele cu 350 de dolari, modelul cu spaţiu de stocare de 16 GB şi cu 500 de dolari pe cel de 64 GB.

Cine concurează cu iPhone SE

Dacă în cazul Apple, iPhone SE ar putea reprezenta un real succes, restul producătorilor de smartphone-uri mizează exclusiv pe modelele cu diagonală mare. Dacă din punct de vedere al caracteristicilor tehnice telefonul este comparat cu Sony Xperia Z5 Compact, HTC One A9, Moto G, OnePlus X, Samsung Galaxy S7, Google Nexus 5X sau Microsoft Lumia 950, în privinţa ecranului şi al ergonomiei, iPhone SE nu are concurenţă. Lenovo, Samsung sau Microsoft au în portofoliul telefoane cu ecrane de 4 inch, lansate în ultimul an, însă acestea sunt mediocre, cu specificaţii modeste. iPhone SE are ecran de 4 inch, dar cu performanțe similare cu ale vârfului de gamă iPhone 6S. iPhone SE include procesorul Apple A9 64-bit, are 2GB RAM, o cameră de 12 megapixeli, care poate filma 4K, NFC și Touch ID. Telefonul poate rula cel mai recent sistem de operare Apple, iOS 9.3. Utilizatorii care sunt interesaţi de telefoane de 4 inch, care să nu ocupe mult spaţiu în buzunar sau în geantă, au opţiuni la îndemână, însă acestea se adresează celor care nu vor internet de mare viteză (4G) şi camere video performante. Unul dintre aceste modele este Lenovo A1000 care a fost lansat în toamna anului trecut. Telefonul chinezilor are un ecran de 4 inch, 1GB memorie RAM, cameră de 5 MP şi spaţiu de stocare de 8GB.

Samsung Galaxy J1 mini este un alt telefon cu ecran de 4 inch lansat în luna februarie a acestui an. Specificaţiile includ un procesor cu patru nuclee la o frecvenţă de 1,2 GHz, 1 GB memorie RAM, cameră de 5 MP, spaţiu de stocare de 8GB şi sistem de operare Android 5.1 (Lollipop).

Pentru cei care preferă sistemul de operare Windows Phone, Microsoft are în ofertă un model cu ecran de 4 inch. Lumia 532 a fost lansat la începutul anului trecut, are un procesor 1.2 GHz Cortex-A7, 1 GB RAM, cameră foto principală de 5 MP, 8 GB spaţiu de stocare şi sistem de operare Windows Phone 8.1. Toate cele trei telefoane sunt dual SIM.