Alianța politică dintre PNL și PSD va continua în funcția de rezultatul alegerilor

Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a fost întrebat, marți, cât de important va fi scorul din 9 iunie 2024 pentru decizia de a alege un candidat unic la alegerile prezidențiale.

Evident, cu cât scorul este mai mare, cu atât crește potențialul de a apela la o soluție comună pentru alegerile prezidențiale și alegerile parlamentare. Momentan, nu s-a stabilit un reper anume, după care să se evalueze ce se va întâmpla.

Dacă rezultatele sunt bune, echipa nu se schimbă. Dacă cifrele sunt bune, soluția comună probabil va fi aleasă și în continuare. Dacă există o guvernare funcțională, rezultate bune și o colaborare testată în multe momente și crize depășite împreună, Ionuț Stroe crede că pot stabili un mod de lucru comun și să ofere electoratului din România o opțiune la toamnă și iarnă.

PSD PNL
PNL, PSD / SURSA FOTO: colaj Capital

Relația PNL-PSD ar putea continua, chiar dacă este una dificilă

Liberalul nu vede dificultăți în continuarea relației dintre PNL și PSD, chiar dacă este una dificilă. Cele două partide politice sunt ideologic diferite, dar au găsit un numitor comun în urma negocierilor.

Există ședințe săptămânale ale coaliției de guvernare, unde se discută deciziile comune, implicând compromisuri din partea ambelor partide politice. Dacă această ecuație politică asigură stabilitate și funcționalitate economică și socială, nu vede de ce nu ar continua astfel.

„În mod evident, cu cât acest scor este mai mare, cu atât potenţialul de a apela la o soluţie comună pentru prezidenţiale, respectiv parlamentare, creşte. Nu ne-am fixat un reper anume, după care să evaluăm ce se va întâmpla. Dacă ai un rezultat bun, în mod evident nu schimbi echipa. Dacă cifrele sunt bune, în mod evident soluţia comună este cea care probabil va fi aleasă şi în continuare.

Dacă există o guvernare funcţională, dacă rezultatele sunt bune, dacă există o colaborare, de altfel testată în foarte multe momente pe care le-am depăşit împreună şi de foarte multe crize pe care le-am traversat, eu cred că putem, pe mai departe, să stabilim şi un mod de lucru comun şi bineînţeles să ofertăm electoratul din România, la toamnă şi la iarnă. Nu văd niciun fel de dificultăţi în a continua această relaţie (PNL-PSD), chiar dacă este una dificilă.

Suntem două partide ideologic diferite iar numitorul comun l-am obţinut urmare a unor discuţii aşezate la masa negocierilor. Există săptămânal nişte şedinţe ale coaliţiei unde discutăm tot ceea ce înseamnă decizie comună. Au fost compromisuri şi din partea noastră, şi din partea social-democraţilor. Dacă această ecuaţie politică este una care îţi asigură stabilitate, îţi asigură funcţionalitate şi economică, şi socială, de ce nu?”, a declarat Ionuț Stroe în cadrul unei intervenții TV.