Sever Dron, fost component al echipei de Cupa Davis a României, alături de Ion Țiriac și Ilie Năstase, povestește prin ce experiență a trecut în Brazilia, în urmă cu 50 de ani. Acesta spune că a încă de atunci a trăit o experiență de izolare forțată. A fost nevoie de paza jandarmilor pentru a scăpa de furia suporterilor brazilieni.

„Eu și colegii mei din echipa de Cupa Davis am trăit o experiență de “izolare” forțată în 1971… Altfel de izolare … Când Cupa Davis producea o atmosferă senzațională”, a povestit Sever Dron pentru Digisport.

Tensiune mare încă de la antrenamente

Încă de la antrenamente tensiunea era destul de mare, echipa de Cupa Davis a României fiind mai mult timp izolată în hotel pentru că nu se putea ieși în stradă.

„Noi eram izolați la hotel pentru că era imposibil de ieși în stradă fără să fim abordați tot timpul. La primul antrenament, pe un teren alăturat Centralului, din întâmplare a venit o minge lovită greșit de un jucător brazilian. Eu mă pregăteam să le-o trimit înapoi, fiind admonestat de domnul Ștefan Georgescu, căpitanul nostru. “Lasă-i să vină să și-o caute ei! Ce, ești copilul lor de mingi!?”, mi-a zis dânsul.

Sever Dron își amintește că meciul a fost unul strâns, dar Ion Țiriac a fost decisiv prin „calitățile lui de luptător și prin voință”, reușind să facă față și galeriei braziliene care începuse să arunce cu obiecte pe teren.

„Partida a fost foarte strâns disputată și s-a ajuns la meciul decisiv: Mandarino împotriva lui Țiriac. Ion s-a impus prin calitățile lui de luptător și prin voință nu numai împotriva lui Mandarino, dar și împotriva galeriei care s-a dezlănțuit împotriva echipei noastre. “La rachete, băieți”, l-am auzit strigând pe Ion și am început să le folosim ca un scut împotriva multiplelor obiecte care se aruncau din tribune împotriva noastră. Zgomotul asurzitor al tobelor care jucau ‘batucada’”, mai spune Sever Dron.

Ion Țiriac, Năstase și Dron, păziți de jandarmi

Acesta a mai povestit cum jandarmii i-au păzit destul de mult timp până s-au calmat spiritele. Sever Dron mărturisește că așa a aflat și despre spiritul brazilienilor care duc totul spre exces.

„Cu chiu, cu vai, am ajuns la vestiar unde am rămas izolați o bună bucată de timp, păziți de jandarmi până când lucrurile s-au liniștit. Dar România era în finala Cupei Davis împotriva S.U.A, prima țară după Cortina de Fier care a reușit această performanță. Această întâmplare mi-a permis să cunosc mai bine caracterul poporului brazilian care ducea totul spre exces”, a mai povestit fostul tenismen.

Cu toate cele întâmplate, Sever Dron consideră că experiența a fost una de neuitat.

„O experiență de neuitat, pe care le-o povestesc de multe ori și elevilor mei de la Academia de tenis Sever Dron din București”, a conchis Sever Dron în interviul acordat pentru Digisport.