Iohannis i-a retras lui Adrian Severin, fost ministru de Externe şi fost europarlamentar Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler. În urma acestei decizii, Severin îl atacă pe președinte printr-un mesaj dur postat pe Facebook. Acesta susține că șeful statului i-a retras decorația pentru că el însuși nu o poate avea. Indirect, fostul ministru de Externe susține că Iohannis ar fi cumva invidios.

„Cel căruia îi place să poarte însemnele unor decorații pe care nu le are, retrage altora însemnul meritelor pe care el nu le poate avea. Vai de țara în care meritul ajunge sluga nemerniciei!”, scrie Severin pe Facebook.

Condamnații penal au rămas fără decorații

Iohannis a luat inițiativa de a retrage decorațiile tuturor celor care au condamnări penale. Astfel, miercuri, președintele a semnat decretele, iar cei care au rămas fără distincții sunt: Adrian Năstase, Adrian Severin, Miron Mitrea, Dan Voiculescu, Mircia Muntean și Ionel Manțog.

În ceea ce-l privește pe fostul europarlamentar Adrian Severin, de precizat este că acesta a fost condamnat definitiv în noiembrie 2016 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Acesta a primit 4 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă, iar în februarie 2018 a fost eliberat.