„La iniţiativa Administraţiei Prezidenţiale, ca etapă de consultare în cadrul proiectului de ţară, am avut recent o largă dezbatere cu reprezentanţii mediului de afaceri din România, oameni de afaceri români şi investitori străini, companii mari, mici şi mijlocii. În acest cadru, toţi reprezentanţii mediului de afaceri au arătat că stabilitatea şi predictibilitatea sunt cele mai importante exigenţe ale mediului de afaceri, în special în contexul evoluţiilor politice recente”, a arătat Iohannis, în mesajul citit de consilierul său. 

Potrivit preşedintelui ţării, indiferent cât de ambiţios ar fi, niciun program de guvernare nu are dreptul să contravină cerinţelor esenţiale de stabilitate şi predictibilitate de care economia noastră are nevoie. 

„De exemplu, în ciuda creşterii economice-record de 5,7% pe primul trimestru şi a expansiunii considerabile a consumului, execuţia bugetară de pe primul semestru al anului 2017 consemnează serioase rămâneri în urmă în privinţa colectării veniturilor, care sunt cu aproape 6 miliarde de lei sub nivelul programat, fapt ce a atras creşterea deficitului bugetar cu circa 4,4 miliarde de lei doar în luna iunie”, a continuat Iohannis. 

În opinia sa, este pe deplin justificată îngrijorarea mediului de afaceri în privinţa implicaţiilor pe care unele măsuri recent anunţate le pot avea asupra economiei. 

„Aşa cum am spus şi la momentul învestirii Guvernului, schimbarea programului de guvernare, mai ales în aspectele esenţiale, atât fiscale, cât şi sociale, nu oferă deloc semnalul de încredere şi linişte pe care românii şi mediul investiţional le aşteaptă. Acest tip de a face politică economică seamănă îngrijorare şi incertitudine, iar semnalele primite în această perioadă din partea mediului de afaceri mă determină să atrag atenţia Guvernului şi coaliţiei politice că o asemenea relaţie dintre stat şi mediul de afaceri pune în pericol locurile de muncă şi investiţii importante de care România are nevoie”, a adăugat şeful statului. 

El consideră că este esenţial ca noul Guvern să se aşeze la masă cu mediul de afaceri, pentru că orice schimbări fiscale sau măsuri sociale, indiferent de amploarea şi importanţa lor, pot căpăta sens doar prin consultări şi dezbateri, prin evaluări riguroase în privinţa impactului economic, care să ofere garanţia că economia nu va avea de suferit. 

„Aşa cum am spus şi în alte rânduri, sectorul IMM-urilor este coloana unei economii dinamice şi prospere. În România, IMM-urile au progresat semnificativ în ultima perioadă. Cu toate acestea, densitatea antreprenorială a economiei noastre ne plasează în continuare pe ultimele locuri în Uniunea Europeană, cu 2,2 IMM-uri la 100 de locuitori, în timp ce media europeană este dublă, la 4,5 IMM-uri la 100 de locuitori. Deşi intenţiile antreprenoriale sunt pozitive în România, la un nivel superior comparativ cu UE, trebuie să găsim soluţiile ca intenţiile să nu mai rămână la stadiul de planuri”, a susţinut Iohannis. 

Potrivit acestuia, este îngrijorător că circa 80% dintre IMM-uri nici nu intenţionează să acceseze fondurile structurale. 

AGERPRES