"Poziţia noastră este bine cunoscută. Am avut această poziţie de la început. Am reiterat-o de fiecare dată când a venit vorba despre acest lucru. Noi credem, şi am spus acest lucru foarte clar şi ferm, într-o UE puternică, unită, solidară, iar această consolidare trebuie să o realizăm împreună, toţi cei 27. Din acest considerent nu am fost de părere că este bine să mergem pe variante cum ar fi Europa cu mai multe viteze, sau Europa cu două viteze, sau Europa cercurilor concentrice. Nu, noi dorim o Uniune Europeană unită şi puternică. Acest lucru a fost şi va fi în continuare prezentat ca şi poziţia României şi de mine, dar şi de toţi ceilalţi participanţi la dezbatere şi la procesul diplomatic", a spus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Preşedintele participă joi şi vineri la summitul Consiliului European de la Bruxelles. Şeful statului a anunţat că principalele subiecte sunt legate de ocuparea forţei de muncă, creştere economică şi competitivitate, migraţie, aspecte instituţionale şi relaţii externe ale UE.

Domnia sa a indicat că vineri va avea loc o sesiune a Consiliului, fără Marea Britanie, unde se va discuta informal despre viitorul UE în perspectiva summitului de la Roma, care va avea loc pe 25 martie.

"Această temă a viitorului UE a generat un interes firesc în rândul opiniei publice de la noi şi din alte ţări pentru că punerea în discuţie nu se referă doar la viitorul Uniunii, dar şi la viitorul României", a afirmat Iohannis.

El a precizat că în ceea ce priveşte viitorul UE a început faza de dezbateri, plecând de la Carta Albă care detaliază cele cinci scenarii expuse de preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker.

"Nu suntem în faza de decizie şi nici nu putem fi siguri că vom alege unul din aceste cinci scenarii. Este felul în care preşedintele Comisiei a văzut variantele, dar este posibil ca pe parcursul discuţiilor, şi vă asigur că vor fi multe discuţii, nu numai la noi, ci şi la Bruxelles, s-ar putea să apară alt scenariu ca fiind mai potrivit, mai convenabil, mai fezabil", a spus şeful statului.

Preşedintele Iohannis a arătat că primele concluzii ale acestui proces de dezbatere, care va începe formal la Roma, vor fi agreate probabil în şedinţa Consiliului European din decembrie şi cu acel prilej se vor stabili şi acţiunile următoare care se vor derula până în semestrul I din 2019, când se doreşte finalizarea acestui proces.

"Consolidarea Uniunii Europene poate să aibă loc doar dacă coeziunea între state este întărită, nu slăbită. Este foarte adevărat că şi în prezent putem să constatăm că nu toată lumea se mişcă cu aceeaşi viteză. Deci faptul că avem o Uniune Europeană cu mai multe viteze este o constatare facilă, aşa se întâmplă lucrurile acum, dar asta nu înseamnă că vrem să se întâmple aşa şi în viitor. Nu trebuie să facem confuzia între constatarea că acum ţările Uniunii se mişcă cu viteze diferite şi obiectivul spre care tindem şi eu îmi imaginez că nu avem un obiectiv ce va fi peste doi sau trei ani. Ar fi pe termen foarte scurt, trebuie să ne gândim ce va fi peste 10 ani, peste 50 de ani, şi atunci să construim conceptul nostru în aşa fel încât să tindem spre o Uniune puternică, nu spre o Uniune slabă", a adăugat Iohannis.

El a subliniat că ţările care doresc să adere la euro şi Schengen trebuie să lucreze mai bine.

"S-a vehiculat deja, în discuţia publică, că ţările care pot mai mult să facă mai mult. Şi în momentul de faţă avem dosare pe care se lucrează în acest fel. Ar fi foarte simplu de găsit două exemple: Zona Euro şi Zona Schengen. Da, dar aceste dosare sunt deschise pentru toată lumea şi aşa este bine şi cei care încă n-au ajuns acolo trebuie să lucreze mai intens, mai bine, ca în final să ajungă tot acolo. Ceea ce este important nu este să închidem variante care pot fi începute de unii şi la care pot ajunge toţi. Important este să nu dezvoltăm proiecte exclusiviste. Ar fi total contraproductiv dacă Uniunea Europeană ar accepta proiecte care sunt accesibile doar unor membri şi altora nu. De fapt, asta ar însemna Europa cu două viteze şi acest lucru în niciun caz nu ni-l dorim. Este acea situaţie – constatăm că acum avem astfel de proiecte, dar ele trebuie să reprezinte faze intermediare, faze de tranziţie şi trebuie să reprezinte excepţiile, în niciun caz regula", a spus Iohannis. AGERPRES