Iohannis anunță crearea unui sistem de autorizare pentru gestionarea exporturilor cerealelor

Klaus Iohannis a avut o întrevedere la New York cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. El s-a întâlnit și cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen şi vicepremierul bulgar, Mariya Gabriel.

Președintele României susține că discuțiile s-au concentrat mai ales pe tranzitul cerealelor şi exportul lor în statele prin care se realizează transportul.

Șeful statului a prezentat concluziile discuțiilor: crearea unui sistem de autorizare a acestor exporturi.

„Am găsit soluţii atât pentru tranzitul produselor agricole din Ucraina spre pieţele mondiale, cât şi pentru a gestiona exportul acestor produse spre România. Am găsit deschidere în partea ucraineană, Guvernul României s-a implicat foarte bine şi s-au negociat condiţionalităţi, Comisia a venit cu soluţii suplimentare.

În esenţă, este vorba de un sistem de autorizare a acestor exporturi, care autorizare trebuie să fie agreată şi de-o parte şi de cealaltă, în acest fel putând să controlăm foarte bine fenomenul şi să nu afectăm fermierii din România, care au nemulţumiri legate de aceste produse”, a declarat şeful statului la New York.

Președintele a vorbit despre nemulțumirile fermierilor

Klaus Iohannis a precizat că este susținătorul unei abordări „orientate spre soluţii”, potrivit lui, „orice altceva nu este potrivit pentru acest moment”.

„Cunoaştem foarte bine problematica. Şi noi, în România, avem nemulţumiri ale fermierilor, avem probleme concrete de rezolvat cu acest tranzit, însă după părerea mea nu este important să ne centrăm pe a bloca tranzitul de cereale sau pentru a face o temă de politică naţională din asta”, a completat Iohannis.

Preşedintele a subliniat importanța de a continua să facilităm prin România tranzitul cerealelor din Ucraina. El a precizat că „o parte semnificativă din acest tranzit se desfăşoară prin România”.

Totodată el susține că „este extrem de important să gestionăm exportul nedeclarat al acestor produse, spre exemplu spre pieţele din România şi, împreună cu partea ucraineană”.

Președintele a concluzionat spunând că Guvernul României a găsit soluţii care au fost agreate şi de Comisie.