„Săptămâna trecută după prima rundă de consultări am spus că e nevoie de câteva zile pentru ca lucrurile să se cristalizeze. S-au cristalizat. Între timp o coaliție formată din PNL, USR PLUS și UDMR a dovedit deja majoritatea în parlament și cu ocazia consultărilor, liderii s-au prezentat împreună și au propus un candidat pentru funcția de premier.

Luând în considerare acestea, am decis să-l desemnez pe Florin Cîțu pentru poziția de prim-ministru”, a transmis președintele Klaus Iohannis.

Președintele i-a dat apoi cuvântul premierului desemnat, Florin Cîțu.

„Mulțumesc domnule președinte. Mulțumesc coaliției de centru-dreapta pentru încredere. Vreau să-i asigur pe români că îmi dau seama și știu perioada dificilă prin care trece România și vreau să le garantez că voi face tot ce este posibil pentru a avea o guvernare stabilă și de lungă durată.

Vreau să fac o declarație fermă astăzi, aici. România trece printr-o criză dublă, de sănătate și una economică. Este rolul acestei guvernări să treacă prin această criză de sănătate, cu cât mai puține costuri pentru români și să reașezăm economia pe picioarele ei. Vin în fața dumneavoastră cu o echipă de profesioniști. Fiecare ministru și fiecare minister va avea obiective clare din partea premierului care vor fi monitorizate trimestrial și mă voi asigura că aceste obiective vor fi îndeplinite.

Domnule președinte vă asigur de un parteneriat transparent și onest, pentru că împreună avem același obiectiv de dezvoltare a României”, a declarat Florin Cîțu.

Președintele le-a transmis felicitări pentru formalizarea coaliției

La discuții au fost prezenți preşedintele PNL, Ludovic Orban, copreşedinţii Alianţei USR PLUS Dan Barna şi Dacian Cioloş, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, precum şi premierul propus de coaliţie – Florin Cîţu.

La începutul întrevederii, Ludovic Orban i-a înmânat preşedintelui Klaus Iohannis protocolul coaliţiei. Acesta i-a felicitat pentru formarea unei coaliții și pentru „viteza” cu care a fost constituit Parlamentul.

„Felicitări pentru formalizarea coaliţiei. Felicitări pentru viteza cu care aţi reuşit să promovaţi demersurile în Parlament. Recunosc că este prima dată când văd un Parlament constituit şi cu conducerile alese într-o zi…, excelent, o zi şi un pic dintr-o noapte”, a spus şeful statului.

Luni seara, liderii PNL, USR PLUS şi UDMR au semnat acordul de guvernare 2020 – 2024.

Prima formaţiune invitată la consultări a fost PSD, însă preşedintele partidului, Marcel Ciolacu, a anunţat că social-democraţii nu vor participa la discuţiile cu şeful statului.

„În intervenţiile publice pe care le-aţi avut în ultimele săptămâni v-aţi antepronunţat într-un mod lipsit de echivoc în privinţa desemnării prim-ministrului. Ignorând voinţa cetăţenilor, exprimată prin vot democratic, aţi anunţat public atât înainte de alegeri, cât şi după alegeri, că aţi luat deja decizia de a desemna în această poziţie un reprezentant al partidelor care au pierdut la scrutinul din 6 decembrie 2020. Prin urmare, discuţiile pe care urmează să le aveţi astăzi cu partidele politice mimează doar principiul consultării constituţionale la care aţi făcut trimitere în invitaţia dumneavoastră. Practic, ceea ce urmează să se întâmple astăzi la Palatul Cotroceni este o mascaradă jignitoare la adresa democraţiei, un act de sfidare a cetăţenilor care au participat la alegerile parlamentare”, a afirmat Ciolacu în scrisoare.

AUR nu va vota Guvernul Cîțu

Cu toate acestea, copreşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a afirmat marţi că participă la consultările de la Palatul Cotroceni „din condescendenţă instituţională”, adăugând însă că formaţiunea nu va vota Guvernul Florin Cîţu.

„Participăm şi acum din condescendenţă instituţională. Suntem dezamăgiţi de felul în care se mimează consultările, dar participăm, respectăm toţi partenerii de dialog. Poziţia noastră este aceeaşi ca data trecută: categoric nu vom vota Cabinetul Cîţu. Avem propunerea noastră de prim-ministru, avem propunerea noastră de ministru al Educaţiei într-un eventual guvern de uniune naţională”, a declarat George Simion, în faţa Palatului Cotroceni, înainte de întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis.

El a solicitat redeschiderea şcolilor, subliniind că preşedintele Iohannis şi viitorul guvern trebuie să ţină cont de părerea profesorilor şi părinţilor.