Preşedintele Iohannis nu poate refuza numirea unor miniştri interimari, iar daca premierul Dăncilă va merge la Curtea Constituţională, va câştiga aproape sigur, crede Augustin Zegrean, fost preşedinte al CCR. Totuşi, acesta nu exclude şi o surpriză în acest caz, scrie b1.ro.

„Preşedintele nu ar avea cum să refuze numirea interimarilor. Textul constituţional spune la Articolul 107 că în situaţia asta de vacanţă a postului, prim-ministrul propune şi preşedintele va numi. Curtea a mai obligat preşedintele să numească şi nu văd cum ar putea să facă altfel, dar surprizele se ţin lanţ la noi”, a declarat Augustin Zegrean.

După cele 45 de zile de interimat prevăzute de lege, mandatul miniştrilor nu mai poate continua, astfel că trei ministere, cel al Mediului, al Energiei şi al Relaţiei cu Parlamentul vor rămâne oficial fără conducător. Instituţiile vor funcţiona în continuare fără probleme, consideră Zegrean, pentru că au o armată de oameni în spate. Rezolvarea din partea CCR nu va fi însă prea rapidă, pentru că judecătorii constituţionali mai au încă două săptămâni de concediu.

„CCR va da o soluţie undeva spre o lună, o lună și jumătate şi va începe discuţia de când începe mandatul acelor miniştri interimari: de acum sau de când se pronunţă Curtea, când intră în vigoare decizia curţii”, a precizat fostul preşedinte al CCR.