Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, miercuri, o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, iar printre subiectele atinse a fost şi cel al votului din străinătate la alegerile parlamentare. Şeful statului a făcut apel la românii din diaspora să se înregistreze pentru votul prin corespondenţă la parlamentare, punctând că nu există nicio garanţie că se vor putea deschide secţii de votare în toate ţările.

„Atunci când am promovat votul prin corespondenţă, poate vă amintiţi că am fost unul dintre principalii promotori în acest sens. Ne-am gândit că ar fi bine să aibă posibilitatea românii din diaspora să voteze şi în situaţia în care nu pot ajunge la secţia de votare. Nu ne-am gândit atunci la o pandemie, dar iată că procedura votului prin corespondenţă este una foarte utilă şi pot să vă spun că aş face cu această ocazie un apel către diaspora să se înscrie pentru votul prin corespondenţă.

Nu avem nicio garanţie că se vor putea deschide secţii de votare în toate ţările unde avem români care doresc să-şi exprime votul. Din acest motiv este foarte important să se înscrie pentru votul prin corespondenţă, altfel este posibil ca în unele ţări, unde probabil nu se vor putea organiza secţii de votare, să nu poată vota”, a spus preşedintele Iohannis într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.

Care era situaţia marţi la ora prânzului?

Peste 7.000 de alegători români din străinătate s-au înregistrat pentru votul prin corespondenţă pe portalul www.votstrainatate.ro până marţi, la ora 12:00, iar pentru votul la secţie s-au înscris peste 2.000 de cetăţeni români din diaspora, informează Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Conform unui comunicat AEP, „pentru alegerile parlamentare din acest an, până la data de 15 septembrie, ora 12,00, a fost depăşită borna de 7.000 (n.n. – 7.002) de înregistrări pe portalul www.votstrainatate.ro ale alegătorilor români din afara ţării care au optat pentru votul prin corespondenţă, cu aproape 1.000 mai multe decât în ziua precedentă, în timp ce pentru votul la secţia de votare s-au înscris 2.047 de cetăţeni români din diaspora„.

De asemenea, AEP reaminteşte că, potrivit legislaţiei în vigoare, înregistrarea ca alegător prin corespondenţă sau la o secţie de votare a demarat la data de 1 aprilie 2020 şi ar fi urmat să se încheie odată cu expirarea a 15 zile de la data începerii perioadei electorale, adică în data de 21 septembrie 2020.