Achiziționarea aeronavelor fusese aprobată și la final de noiembrie, de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, iar ulterior Guvernul a adoptat un proiect de lege în acest sens pe 11 decembrie.

Cum achiziția depășea 100 de milioane de euro a fost nevoie și de acordul Parlamentului, astfel că proiectul de lege a ajuns, în cele din urmă, pe masa deputaților, cu o Cameră în rol decizional.

Potrivit proiectului, avioanele vor fi achiziționate de la Guvernele Republicii Portugheze și SUA.

Proiectul de lege adoptat de către deputați prevede continuarea dezvoltării capabilităţii operaţionale aeriene cuprinse în Etapa de tranziţie iniţială a Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

„Propunerea legislativă are ca obiect continuarea dezvoltării capabilităților operaționale aeriene cuprinse în Etapa de tranziție inițială a Concepției de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană în cadrul programului Avion multirol al Forțelor Aeriene. Intevențiile legislative vizează atribuirea contractelor de achiziție pentru pachetul de 5 avioane de la Guvernul Republicii Portugheze și a pachetului de bunuri și servicii complementar de la Guvernul Statelor Unie ale Americii, precum și faptul că se introduc derogări de la prevederile art. 173, art. 174 și ale art. 176 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală”, potrivit actului normativ.

De asemenea, în propunere mai este prevăzut ca Ministerul Apărării Naționale să trimită personal militar pentru îndeplinirea unor misiuni în afara teritoriului național, pentru executarea, îndeosebi, a activităților de instruire, operare, mentenanță.

 

România a mai avut un contract pentru avioanele F-16

Anul acesta nu este singurul în care România vrea să achiziționeze noi avioane. În 2013, a mai fost semnat un contract cu Portugalia, în valoare de 628 milioane euro cu TVA, care viza achiziția a 12 avioane F-16.

Primele șase aeronave din escadrila de 12 avioane multirol incluse în acordul româno-portughez au intrat în dotarea Forțelor Aeriene Române în septembrie 2016, următoarele trei în decembrie 2016, iar ultimele trei în octombrie 2017.