Președintele Klaus Iohannis a semnat marți decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 11/2020 privind stocurile de urgență medicală, precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei.

Totul în contextul în care în țara noastră a fost deja declarată starea de urgență, în cursul zilei de luni, pe fondul crizei fără precedent declanșată de epidemia de coronavirus.

Așadar, în următoarele 30 de zile vor fi luate măsuri excepționale, unele care limitează chiar drepturi fundamentele.

Sănătatea – prioritate zero

În tot acest timp, școlile vor rămâne închise și este posibil că prețurile alimentelor de bază, medicamentelor și carburanților să fie plafonate.

Gradual, frontierele s-ar putea închide și, dacă va fi nevoie, în unele zone va fi interzisă ciruculația rutieră, feroviară sau aeriană.

Alte măsuri se referă la protecția socială a angajaților, dar vin și în sprijinul firmelor și companiilor afectate. Nu în cele din urmă, sănătatea va fi prioritatea zero în ceea ce privește fondurile alocate, și mobilizarea. Tratamentul pentru infecția COVID-19 va fi gratuit pentru orice cetățean aflat în România.