Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri, 14 august, două decrete de privesc legi extrem de importante.

Administraţia Prezidenţială a emis un comunicat pe această temă:

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 14 august a.c., următoarele decrete:

  • Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 217/2000 privind aprobarea coșului minim de consum lunar (PL-x 263/25.04.2018);
  • Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan și de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăților comerciale ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului (PL-x 336/29.05.2018).”

Se schimbă modul de stabilire anuală a valorii coşului minim de consum

Primul decret semnat de şeful statului se referă la legea prin care valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent se stabileşte anual de către Institutul Naţional de Statistică (INS) şi se aprobă prin ordin al preşedintelui acestuia.

„Valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent se stabileşte anual de către Institutul Naţional de Statistică şi se aprobă prin ordin al preşedintelui acestuia”, prevede legea.

Înainte, valoarea coşului minim de consum lunar pentru un trai decent se actualiza anual de către INS şi se aproba prin hotărâre a Guvernului.

„Coşul minim de consum pentru un trai decent constituie elementul principal de fundamentare a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi a politicii salariale”, prevede actul normativ.

Legea vizează modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 217/2000 privind aprobarea coşului minim de consum lunar, transmite Agerpres.